Η Μέι θα ζητήσει σήμερα μικρή αναβολή του Brexit

Η Μέι θα ζητήσει σήμερα μικρή αναβολή του Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ζητήσει μια μικρή αναβολή του Brexit σε επιστολή της προς την ΕΕ σήμερα, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky.

Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Μόλις εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50, η Μέι πρόκειται να ζητήσει αναβολή γραπτώς από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλά η τελική διάρκεια της αναβολής δεν είναι σαφής με το πολιτικό κλίμα στο Λονδίνο να έχει βυθιστεί στο χάος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή. Μη κατονομαζόμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι μοιράζεται την «απόγνωση» των πολιτών για την «αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει μια απόφαση».

Εξηγώντας ότι η Μέι «δεν θα ζητήσει μεγάλη» αναβολή με την επιστολή της προς την ΕΕ, η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κοινοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. (Ο λαός) Βαρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωσή του».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αναβολή χωρίς ένα «σαφές σχέδιο» από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση αυτή.

Πάντως, σύμφωνα με τον βοηθό αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Νόρμαν Σμιθ, η αναβολή δεν θα είναι πέραν του Ιουνίου.

Η όποια καθυστέρηση θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και η Μέι θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για τις επιλογές που υπάρχουν με τους άλλους ηγέτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM