Η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και καταργεί τον πατέρα της από επίτιμο

Η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και καταργεί τον πατέρα της από επίτιμο Facebook Twitter
1

Η Μαρίν Λεπέν, μόνη υποψήφια για τη διαδοχή της, επανεξελέγη όπως ήταν φυσικό πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στη Γαλλία λαμβάνοντας το 100% των ψήφων, στο τέλος μιας ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος.

Υπήρξε ένα 2,87% που ήταν λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στιβ Μπριουά χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ψηφισάντων.

Η 49χρονη Λεπέν αρχίζει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του κόμματος που διοικεί από τότε που διαδέχτηκε τον πατέρα της, το 2011, ενώ από σήμερα στερεί και τον τελευταίο τίτλο, αυτόν του επιτίμου προέδρου, που είχε μέχρι τώρα ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιστορικός συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου.

Τα περίπου 1.500 μέλη που ήταν παρόντα στο 16ο συνέδριο του κόμματος το οποίο διεξάγεται στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, ενέκριναν εξάλλου σε ποσοστό 79,7% (έναντι 20,2% κατά) τα νέα καταστατικά του κόμματος που καταργούν την επίτιμη προεδρία, ανακοίνωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ζαλκ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

Ο τίτλος του επίτιμου προέδρου είχε δοθεί στον Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος προήδρευσε του κόμματος επί 39 χρόνια, από το 1972 έως το 2011.

Ωστόσο λόγω των επανειλημμένων εμπρηστικών δηλώσεών του για το Ολοκαύτωμα, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου είχε ήδη αποκλειστεί από το κόμμα το 2015 από την κόρη του που τον διαδέχτηκε στην προεδρία το 2011.

Η Λεπέν αρχίζει την τρίτη θητεία με φιλοδοξία να «αποδαιμονοποιήσει» το κόμμα της για να το μετατρέψει σε κόμμα εξουσίας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτής, θα προτείνει το απόγευμα στα μέλη ένα νέα όνομα για το κόμμα.

Ο αποκλεισμός του Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε προκαλέσει μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ πατέρα και κόρης.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν που εξέδωσε τα απομνημονεύματά του δέκα μέρες πριν από το συνέδριο, τελικά δεν πήγε σε αυτό, για πρώτη φορά από το 1972.

Είχε ήδη προειδοποιηθεί από τη διεύθυνση του FN ότι θα του απαγορευόταν η είσοδος καθώς είχε αποκλειστεί από μέλος του κόμματος.

Ο 89χρονος πατριάρχης της γαλλικής ακροδεξιάς που απολαμβάνει ακόμη μεγάλη δημοτικότητα ανάμεσα στους υποστηρικτές του FN προτίμησε να περάσει το Σάββατό του σε βιβλιοπωλείο του Παρισιού υπογράφοντας το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, η επιτυχία του οποίου οδήγησε σε ανατύπωση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM