Η Κροατία αντέστρεψε το brain drain - Επιστρέφουν οι οικονομικοί μετανάστες

Η Κροατία αντέστρεψε το brain drain - Επιστρέφουν οι οικονομικοί μετανάστες Facebook Twitter
0

Μειώθηκε το brain drain στην Κροατία, καθώς οι οικονομικοί μετανάστες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα.

Μείωση του αριθμού των Κροατών που επιλέγουν τον «δρόμο» της μετανάστευσης για να βρουν καλύτερο εργασιακό μέλλον και ταυτόχρονα αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών από την Κροατία που επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους, καταγράφουν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύει η εφημερίδα «Poslovni Dnevnik» και αναδημοσιεύουν τα κροατικά μέσα ενημέρωσης.

Από τα διαθέσιμα προκαταρκτικά στοιχεία προκύπτει ότι από το 2013 και μετά, περίπου 300.000 Κροάτες έφυγαν από την Κροατία για να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες που θα τους προσέφεραν καλύτερη οικονομική προοπτική και βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο. Το 2018 καταγράφηκε -για πρώτη φορά -επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μετανάστευσης και, παράλληλα, αύξηση των Κροατών (περίπου 26.000 πολίτες) που επέλεξαν να επιστρέψουν στην Κροατία.

Παρά το γεγονός αυτό, το μεταναστευτικό «ισοζύγιο» παραμένει αρνητικό και ο αριθμός όσων έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια είναι περίπου 13.000 υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των πολιτών που επέστρεψαν. Ωστόσο, ο αριθμός των πολιτών που αποφάσισαν να φύγουν από την Κροατία ανήλθε -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος του 2018- σε 39.000 άτομα, μειωμένος σε σχέση με τα 47.000 άτομα το 2017.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσωρινών αδειών διαμονής για αλλοδαπούς που εγκρίθηκε το 2018 διαμορφώθηκε σε 43.219, σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με το 2016. Περίπου το 80% του συνόλου των προσωρινών αδειών αφορά σε πολίτες από το Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ