Η κρίση των οπιοειδών μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών

Η κρίση των οπιοειδών μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών Facebook Twitter
0

Η αυξημένη θνησιμότητα, η οποία συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ειδικά οπιούχων φαρμάκων και ηρωίνης, μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά σχεδόν τρεις μήνες από το 2000 μέχρι το 2015, αποκάλυψε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Journal of the American Medical Association (JAMA).


Τα οπιοειδή καθαυτά ευθύνονται για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,5 μήνες, διευκρίνισαν στην επιθεώρηση του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).


Οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν από το 2000, φθάνοντας από τους 17.415 στους 52.404, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση κατά 0,28 έτους του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ, το οποίο υποχώρησε το 2015, για πρώτη φορά μετά το 1993.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν σε υπερβολική δόση οπιούχων είναι πιθανότητα υποτιμημένος, κάτι που αποδίδουν στον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται τα πιστοποιητικά θανάτου.


Συνολικά ωστόσο, από το 2000 ως το 2015 το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 2,25 χρόνια στις ΗΠΑ, χάρη στη μείωση της θνησιμότητας που συνδέεται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες, τον διαβήτη και άλλες παθήσεις.


Η αύξηση των θανάτων που οφείλονταν σε ακούσιους τραυματισμούς, στο Αλτσχάιμερ, σε αυτοκτονίες, χρόνιες ηπατικές παθήσεις ή τη σηψαιμία συνέβαλαν εξάλλου σε μια μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,33 έτος.


Το 2015, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών στη γέννηση ανερχόταν στα 78,8 έτη, δηλαδή ήταν μειωμένο κατά 0,1 έτος ή περίπου έναν μήνα, σε σύγκριση με το 2014. Οι γυναίκες συνέχιζαν να ζουν περισσότερο, με προσδόκιμο ζωής 81,2 έτη, έναντι 76,3 ετών των ανδρών. Και οι δύο αριθμοί παρουσίασαν πάντως μείωση σε σύγκριση με το 2014.


Το προσδόκιμο ζωής στα 65 δεν άλλαξε το 2015: οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες αυτής της ηλικίας μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα φθάσουν τα 84,4 έτη οι άνδρες και τα 85,6 οι γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

Διεθνή / Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ