Η κρίση των οπιοειδών μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών

Η κρίση των οπιοειδών μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών Facebook Twitter
0

Η αυξημένη θνησιμότητα, η οποία συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ειδικά οπιούχων φαρμάκων και ηρωίνης, μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά σχεδόν τρεις μήνες από το 2000 μέχρι το 2015, αποκάλυψε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Journal of the American Medical Association (JAMA).


Τα οπιοειδή καθαυτά ευθύνονται για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,5 μήνες, διευκρίνισαν στην επιθεώρηση του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).


Οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν από το 2000, φθάνοντας από τους 17.415 στους 52.404, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση κατά 0,28 έτους του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ, το οποίο υποχώρησε το 2015, για πρώτη φορά μετά το 1993.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν σε υπερβολική δόση οπιούχων είναι πιθανότητα υποτιμημένος, κάτι που αποδίδουν στον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται τα πιστοποιητικά θανάτου.


Συνολικά ωστόσο, από το 2000 ως το 2015 το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 2,25 χρόνια στις ΗΠΑ, χάρη στη μείωση της θνησιμότητας που συνδέεται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες, τον διαβήτη και άλλες παθήσεις.


Η αύξηση των θανάτων που οφείλονταν σε ακούσιους τραυματισμούς, στο Αλτσχάιμερ, σε αυτοκτονίες, χρόνιες ηπατικές παθήσεις ή τη σηψαιμία συνέβαλαν εξάλλου σε μια μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,33 έτος.


Το 2015, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών στη γέννηση ανερχόταν στα 78,8 έτη, δηλαδή ήταν μειωμένο κατά 0,1 έτος ή περίπου έναν μήνα, σε σύγκριση με το 2014. Οι γυναίκες συνέχιζαν να ζουν περισσότερο, με προσδόκιμο ζωής 81,2 έτη, έναντι 76,3 ετών των ανδρών. Και οι δύο αριθμοί παρουσίασαν πάντως μείωση σε σύγκριση με το 2014.


Το προσδόκιμο ζωής στα 65 δεν άλλαξε το 2015: οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες αυτής της ηλικίας μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα φθάσουν τα 84,4 έτη οι άνδρες και τα 85,6 οι γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM