Στην ακύρωση της 12ης ετήσια πορείας κατά της ομοφοβίας προχώρησε η κυβέρνηση της Κούβας.

 

Σε μια δημοσίευση στο Facebook, το κρατικό Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (CENESEX) επικαλέστηκε για την ακύρωση «νέες εντάσεις στο διεθνές και περιφερειακό πλαίσιο» με τους ακτιβιστές να καταδικάζουν την κίνηση αμφισβητώντας τα κίνητρα της κυβέρνησης.

 

Η Κούβα είχε την πρόθεση να εγκρίνει το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων με νέο συνταγματικό νόμο, ωστόσο απέσυρε το άρθρο μετά από διαμαρτυρίες. Ο Πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ υποστήριξε δημοσίως την αλλαγή αυτή τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι ήταν «μέρος της εξάλειψης κάθε είδους διακρίσεων στην κοινωνία». Ωστόσο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά από κατακραυγή που δέχτηκε από θρησκευτικές ομάδες.

 

 

Η Κούβα πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας στις 17 Μαΐου. Η CENESEX δημοσίευσε στο Facebook ότι ακυρώνει επισήμως την πορεία «Cuban Cong» κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας «σύμφωνα με την πολιτική του Κόμματος, του Κράτους και της Επανάστασης».

 

 

Της συγκεκριμένης ομάδας ηγείται η Μαρίλα Κάστρο, κόρη του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Δεν δόθηκαν συγκεκριμένοι λόγοι για την αλλαγή, με τη δημοσίευση να ρίχνει το φταίξιμο σε «ορισμένες περιστάσεις που δεν βοηθούν στην επιτυχή ανάπτυξη της πορείας».

 

Ωστόσο, ακυρώνεται μόνο η πορεία, ενώ άλλες εκδηλώσεις για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των LGBT πρόκειται να πραγματοποιηθούν όπως είχαν προγραμματιστεί.


Ο ακτιβιστής Norge Espinosa Mendoza χαρακτήρισε την ακύρωση της πορείας ως «ένα νέο βήμα οπισθοχώρησης».

«Οι εχθροί μιας πιο ανοιχτής στο διαφορετικό και προοδευτικής Κούβας θα είναι πιο ευτυχισμένοι τώρα», έγραψε στο Facebook. «Το ότι δεν επιτρέπεται [η παρέλαση] είναι ένα μήνυμα ότι ... δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι.» πρόσθεσε.

 

Ένας άλλος αγωνιστής, ο Isbel Diaz Torres, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να αποσυρθεί για μια ακόμη φορά από την πίεση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που έχει αποδειχθεί αρκετά δραστήρια πρόσφατα».


Σημειώνεται ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου είναι παράνομες στην Κούβα.

 

Με πληροφορίες από BBC