Η «Κα Πλες» ήταν (σχεδόν) συνομήλικη με τη «Λούσι»: Σημαντικές αποκαλύψεις από τη μελέτη απολιθωμάτων

Η «Κα Πλες» είναι (σχεδόν) συνομήλικη με τη «Λούσι»: Σημαντικές αποκαλύψεις από τη μελέτη απολιθωμάτων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JOHN HAWKS HANDOUT
0

Σημαντική ανακάλυψη μετά από νέα χρονολόγηση απολιθωμάτων στη Νότια Αφρική. Όπως αποδείχθηκε, είναι ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότερα από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, γεγονός που δίνει καινούργια δεδομένα στην παλαιοανθρωπολογία.

Πιο γνωστό ανάμεσα σε αυτά τα απολιθώματα είναι το κρανίο της λεγόμενης «Κας Πλες», το πιο ολοκληρωμένο κρανίο αφρικανικού Αυστραλοπίθηκου (Australopithecus africanus), το οποίο είχε βρεθεί στη Νότια Αφρική το 1947. Με βάση τη νέα εκτίμηση, το κρανίο χρονολογείται πριν 3,4 έως 3,6 εκατομμύρια χρόνια, συνεπώς ο εν λόγω νότιος Αυστραλοπίθηκος έζησε περίπου την ίδια εποχή με τη διάσημη «Λούσι», έναν Αυστραλοπίθηκο της ανατολικής Αφρικής.

Τα απολιθώματα είχαν βρεθεί στα σπήλαια Στερκφοντέιν νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ (γνωστά και ως «Λίκνο της Ανθρωπότητας»), όπου έχουν έρθει στο «φως» περισσότερα απολιθώματα Αυστραλοπιθήκων από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η προηγούμενη χρονολόγηση τοποθετούσε την ηλικία της «Κας Πλες» και των υπολοίπων απολιθωμάτων πριν 2,1 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά, η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Ντάριλ Γκρέιντζερ του αμερικανικού Πανεπιστημίου Πέρντιου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μεταθέτει την ηλικία τους κατά ένα εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν.

Με δεδομένο ότι ο Ανατολικοαφρικανικός Αυστραλοπίθηκος (Australopithecus afarensis), με γνωστότερο εκπρόσωπο τη «Λούσι» στην Αιθιοπία, ζούσε πριν 3,2 εκατομμύρια χρόνια, θεωρείται πλέον πιθανό ότι επρόκειτο για προγόνους του ανθρώπου που συνυπήρξαν στη «μαύρη ήπειρο».

Χωρίς να αποκλείεται από τους επιστήμονες ότι αυτά τα δύο προανθρώπινα είδη ταξίδευαν σε μεγάλες αποστάσεις, συναντήθηκαν κάποτε και έφτασαν σε επιμιξία, γεγονός που -αν συνέβη- περιπλέκει περισσότερο το εξελικτικό δέντρο του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό Μουσείο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, οι Αυστραλοπίθηκοι περπατούσαν στα δύο πόδια τους, αλλά ήταν πολύ πιο κοντοί από τους σημερινούς ανθρώπους (κατά μέσο όρο 1,38 μέτρα τα αρσενικά και 1,15 μέτρα τα θηλυκά).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τech & Science / Πώς να εντοπίζετε τις ψευδείς πληροφορίες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη

Από εμφανή στοιχεία σε εικόνες μέχρι ειδικά εργαλεία, υπάρχουν ορισμένοι εύκολοι τρόποι να μην πέφτετε στην παγίδα της παραπληροφόρησης από την τεχνητή νοημοσύνη
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Τech & Science / Artemis II: Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες της Γης από το διαστημόπλοιο Orion

«Όσο μακριά κι αν φτάσουμε, παραμένουμε ένας κόσμος, που παρακολουθεί, ελπίζει και στοχεύει ψηλότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου της NASA για να περιγράψει μία από τις δύο εικόνες
THE LIFO TEAM
ΠΑΣΧΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Πάσχα 2026: Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε τα βαμμένα αυγά

Τα αυγά μπορούν να βαφτούν και να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής τροφίμων κατά το μαγείρεμα, την ψύξη και τον χειρισμό τους
THE LIFO TEAM