Η Ιταλία θέλει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ πριν συμφωνήσει για τους πρόσφυγες

Η Ιταλία θέλει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ πριν συμφωνήσει για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Η προσπάθεια της Γερμανίας να κλείσει μια συμφωνία με την Ιταλία προκειμένου η κυβέρνηση στη Ρώμη να δεχθεί να παίρνει πίσω μετανάστες και αιτούντες άσυλο που επαναπροωθούνται χρειάστηκε να φρενάρει την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο προέχει να κλειστεί πρώτα συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ιταλία δεν θα κλείσει συμφωνία σε διμερές επίπεδο προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να προστατεύονται τα εξωτερικά της σύνορα και δεν αρχίσει να μοιράζεται πιο δίκαια το βάρος των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, τόνισε χθες ο Σαλβίνι μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Χορστ Ζεεχόφερ στο Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία, όπου σήμερα συνεδριάζει άτυπα το συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Σαλβίνι τόνισε πως οι όροι που θέτει πρέπει να ικανοποιηθούν «πριν δεχθούμε έστω έναν μετανάστη (πίσω) στην Ιταλία».

«Θέλουν λιγότερους μετανάστες στη Γερμανία, θέλω λιγότερους μετανάστες στην Ιταλία, και υπάρχουν άλλες 25 ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν πολύ λιγότερα από την Ιταλία και τη Γερμανία», συνέχισε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος της Λέγκας.

Ο Σαλβίνι θύμισε εξάλλου ότι ζητεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Λιβύη και κεφάλαια για την Αφρική ώστε να μειωθούν οι αποπλεύσεις βαρκών με μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές περνώντας την κεντρική Μεσόγειο.

Παρά τη σκληρή στάση του Σαλβίνι, ο Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε πως αναμένει να έχει επιτευχθεί διμερής συμφωνία στα τέλη του Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου.

Το σχέδιο του Ζεεχόφερ, που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο την Τρίτη, προβλέπει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα παίρνουν πίσω μετανάστες που είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω της δικής τους επικράτειας και καταγραφεί. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και την πιθανότητα να χορηγείται γερμανική οικονομική βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται πίσω μετανάστες.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «θεμιτή ιταλική ανησυχία» την αξίωση του Σαλβίνι να υπάρξει ελάφρυνση του βάρους που σηκώνει η Ρώμη ως προς την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Ο Ζεεχόφερ πρωτοστατεί στην προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή πολύ σκληρότερες πολιτικές έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έφερε την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, απειλώντας να κλείσει τα γερμανικά σύνορα για ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και προσφύγων.

Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» κατέληξε σε μια συμφωνία της ενδέκατης ώρας την περασμένη εβδομάδα για να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Προτάσεις και προβλέψεις

Διεθνή / Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη - Οι προτάσεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM