Η Ιαπωνία στα πρόθυρα κοινωνικής δυσλειτουργίας λόγω υπογεννητικότητας- «Επείγουσα κατάσταση»

Στα πρόθυρα της κοινωνικής δυσλειτουργίας η Ιαπωνία λόγω υπογεννητικότητας, προειδοποιεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Στο όριο τού να μην είναι σε θέση να λειτουργεί ως κοινωνία, λόγω της διαρκώς μειούμενης γεννητικότητας, είναι η Ιαπωνία, προειδοποίησε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. 

Ο Φούμιο Κισίντα έκανε λόγο για επείγουσα κατάσταση που πρέπει να λυθεί «τώρα ή ποτέ». 

«Ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε κάτω από τις 800.000 πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις» ανέφερε ο ίδιος στο κοινοβούλιο. 

«Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα του αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία. Το να εστιάσουμε σε πολιτικές όσον αφορά τα παιδιά και το μεγάλωμά τους είναι ένα ζήτημα που δε χωρά αναβολή ούτε ακύρωση» σημείωσε. 

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολιτικές του -μεταξύ αυτών η δημιουργία νέας υπηρεσίας για παιδιά και οικογένειες, τον Απρίλιο- έχουν σχεδιαστεί για να στηρίζουν τους γονείς και μακροπρόθεσμα να διασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. 

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση σταδιακά να διπλασιάσει το κονδύλι των σχετιζόμενων με την οικογένεια προγραμμάτων. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινωνική οικονομία με επίκεντρο το παιδί ώστε να αναστρέψουμε τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας» πρόσθεσε. 

Οι παράγοντες της υπογεννητικότητας 

Η Ιαπωνία, με πληθυσμό 125 εκατομμύρια, εδώ και καιρό προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα φροντίδας του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων κατοίκων της. 

Τα ποσοστά γεννητικότητας έχουν επιβραδυνθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών γειτονικές στην Ιαπωνία, μεταξύ άλλων λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, της συμμετοχής ολοένα και περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την επιλογή πολλών ζευγαριών να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών. 

Οι έως τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα τεκνοποίησης στους πολίτες, είχαν μικρά αποτελέσματα, παρά τα επιδόματα εγκυμοσύνης, γέννησης και ανατροφής.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα έως τώρα κίνητρα έχουν σχετικά αποτύχει γιατί τα επιδόματα απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη παιδιά, αντί να άρουν τα εμπόδια που αποτρέπουν άλλους ανθρώπους να κάνουν οικογένειες. 

Το 2020, έρευνα προέβλεψε πως ο πληθυσμός της Ιαπωνίας, από τα 128 εκατομμύρια που ήταν το 2017, θα έχει μειωθεί σε κάτω από 53 εκατομμύρια στα τέλη του αιώνα. 

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τον γηραιότερο πληθυσμό της γης, μετά το μικροσκοπικό πριγκιπάτο του Μονακό. Καταγράφει δε, τις λιγότερες γεννήσεις από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς έρευνες, θα έχει χάσει το ένα πέμπτο του σημερινού πληθυσμού της έως το 2050. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ