Η Γερμανία χρειάζεται 400.000 μετανάστες ετησίως «αλλά μόνο ειδικευμένους»- Περισσότερους από άλλα χρόνια

Η Γερμανία «χρειάζεται 400.000 μετανάστες ετησίως αλλά μόνο ειδικευμένους» Facebook Twitter
Xρειάζονται 400.000 ειδικευμένοι μετανάστες ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης. EPA/FOCKE STRANGMANN
0

«Η Γερμανία χρειάζεται περίπου 400.000 ειδικευμένους μετανάστες ετησίως - και συνεπώς σημαντικά περισσότερους από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέτλεφ Σέελε.

«Δεν εννοώ όμως αιτούντες άσυλο, αλλά μια στοχευμένη μετανάστευση για να συμπληρώνονται τα κενά στην αγορά εργασίας. Από το νοσηλευτικό προσωπικό και τους τεχνικούς κλιματισμού έως τους ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και απόφοιτους πανεπιστημίων, παντού θα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων», είπε ο Σέελε, μιλώντας στη Sueddeutsche Zeitung.

Για την πιθανές αντιδράσεις κατά της μετανάστευσης, είπε: «Μπορεί κανείς να σηκωθεί και να πει: Δεν θέλουμε άλλους ξένους. Το γεγονός όμως παραμένει: οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στην Γερμανία εξαντλούνται λόγω της δημογραφικής εξέλιξης και ο αριθμός των εν δυνάμει εργαζομένων στην τυπική επαγγελματική ηλικία θα μειωθεί φέτος κατά σχεδόν 150.000. Θα είναι πολύ πιο δραματικό τα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνο με την εκπαίδευση των ανειδίκευτων και των ατόμων που χάνουν την εργασία τους- και κυρίως φέρνοντας ανειδίκευτους μετανάστες στη χώρα. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».

Εν τω μεταξύ, η κρίση του κορωνοϊού επιδείνωσε το πρόβλημα της ανεπαρκούς μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζομένων. Πέρυσι, ο αριθμός των αιτήσεων στις γερμανικές αρχές μειώθηκε κατά 3%, δηλαδή σε μόνο 42.000, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η διαδικασία αιτήσεων αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με τον νέο νόμο για τη μετανάστευση των ειδικευμένων εργαζομένων και αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), Γιοχάνες Φόγκελ για θέματα αγοράς εργασίας, επέκρινε τον νόμο Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ως «εντελώς ανεπαρκή».

«Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε καλύτεροι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ταλέντων - και γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νόμο μετανάστευσης με ένα αντίστοιχο σύστημα αξιολόγησης, όπως κάνουν εδώ και καιρό ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM