Η εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογεί τους πολιτικούς γάμους gay ζευγαριών - Η «ιστορική» απόφαση

Church of England votes in favour of blessings for same-sex unions Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

H εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογεί τους πολιτικούς γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου, κάνοντας μία σημαντική στροφή στη στάση που τηρούσε μέχρι τώρα. Η απόφαση ελήφθη σε ψηφοφορία του διοικητικού της οργάνου, και κρίνεται, ήδη, ιστορική

Ύστερα από μία διαβούλευση που διήρκεσε για περισσότερες από οκτώ ώρες, η εθνική συνέλευση της εκκλησίας, η Γενική Σύνοδος, υπερψήφισε την αλλαγή με 250 θετικές, έναντι 181 αρνητικών ψήφων. Η απόφαση έρχεται μετά από δεκαετίες διχασμού και διαφωνιών αναφορικά με τους gay γάμους. 

Ωστόσο, οι έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ όσων τάχθηκαν υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ στον γάμο και όσους επιμένουν στην παραδοσιακή, βιβλική διδασκαλία, δείχνουν πως η αντιπαράθεση δεν τελειώνει εδώ.

Οι συντηρητικοί κατάφεραν, τελευταία στιγμή, να τροποποιήσουν την πρόταση ώστε να υπογραμμίζει το εκκλησιαστικό δόγμα για το μυστήριο - ότι είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας - και να αναφέρει ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να υποδηλώνουν απόκλιση απ΄αυτό.

Πλην της υπερψήφισης όσον αφορά στην ευλογία, η Σύνοδος συμφώνησε πως η εκκλησία θα ζητήσει συγγνώμη για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ακόμα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη επανεξέταση της απαγόρευσης σύναψης πολιτικών γάμων μεταξύ κληρικών του ιδίου φύλου και του κανόνα αγαμίας για κληρικούς σε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. 

Ο Justin Welby, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, και ο Stephen Cottrell, ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, ευχήθηκαν η απόφαση σηματοδοτεί μια «νέα αρχή» για την αγγλικανική εκκλησία και παραδέχθηκαν πως «ήταν μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώθηκε πως «για πρώτη φορά, η εκκλησία της Αγγλίας θα καλωσορίσει δημόσια, ανεπιφύλακτα και με χαρά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στην εκκλησία» αλλά τονίστηκε πως «συνεχίζει να έχει βαθιές διαφορές σε αυτά τα ζητήματα, που αγγίζουν την καρδιά της ανθρώπινης ταυτότητάς μας». 

Η Sarah Mullally, επίσκοπος του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της συζήτησης, δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας για την εκκλησία» Σημείωσε πως η πρόταση μπορεί να μην πάρει αρκετά μακριά για ορισμένους, αλλά για άλλους είναι ήδη πολύ. «Προσεύχομαι ότι αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός για όλους εμάς μέσα στην εκκλησία - συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». 

Η Jayne Ozanne, κορυφαία ακτιβίστρια για την ισότητα των ΛΟΑΤ+ στην εκκλησία της Αγγλίας, επεσήμανε πως πράγματι έγινε ένα «μικρό βήμα», αλλά επέκρινε τη συντηρητική μερίδα για τα «αγκάθια» που έβαλε στη διαδικασία. «Συνεχίζοντας να λέμε στα ΛΟΑΤ+ άτομα ότι δεν μπορούν να ελπίζουν να παντρευτούν σύντομα στην εκκλησία τους ή ότι η επιθυμία τους για σεξουαλική οικειότητα είναι αμαρτωλή, στέλνουμε ένα μήνυμα στο έθνος που λίγοι θα καταλάβουν. Το σημαντικότερο, είναι ένα μήνυμα που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κοινότητα και να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των νέων ΛΟΑΤ+».

Ο Nigel Pietroni, πρόεδρος της καμπάνιας για την ισότητα στον γάμο, έκρινε ότι η απόφαση «ωχριά» στη μοναδική λύση για ριζική ένταξη, «ισότητα στον γάμο για όλους τους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM