Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως γυναίκες και κορίτσια της Μπόκο Χαράμ βιάστηκαν από το στρατό με αντάλλαγμα τροφή

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως γυναίκες και κορίτσια της Μπόκο Χαράμ βιάστηκαν από το στρατό με αντάλλαγμα τροφή Facebook Twitter
0

Ο στρατός της Νιγηρίας διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, βιασμούς και φόνους αμάχων κατά τη μάχη της κατά της Μπόκο Χαράμ, κατήγγειλε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Γυναίκες βιάστηκαν από στρατιώτες και παραστρατιωτικούς με αντάλλαγμα τροφή, ενώ χιλιάδες άλλες πέθαναν από την πείνα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δρα η Μπόκο Χαράμ, αναφέρεται στην έκθεση που εκτείνεται σε 89 σελίδες. Μάλιστα τα εγκλήματα συνεχίζονταν επί χρόνια και παρά την έναρξη τον Αύγουστο έρευνας που ζητήθηκε από τον Νιγηριανό πρόεδρο, τα ευρήματα της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Σε ανακοίνωσή της η νιγηριανή προεδρία ανέφερε ότι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι αξιόπιστη, ενώ ο στρατός της χώρας του τη χαρακτήρισε «ψευδή έκθεση».

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί τον νιγηριανό στρατό και την πολιτοφυλακή που συνεργαζόταν με αυτόν στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ ότι «χώρισαν τις γυναίκες από τους συζύγους τους» και «τις έκλεισαν σε απομονωμένους καταυλισμούς, όπου βιάστηκαν». Τα γεγονότα ξεκίνησαν το 2015 όταν οι αρχές ανακατέλαβαν περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι περισσότεροι άνδρες και έφηβοι κρατούνταν χωριστά για να διασφαλιστεί ότι δεν συνδέονταν με τη τζιχαντιστική οργάνωση, οπότε οι γυναίκες βρέθηκαν μόνες και ανέλαβαν να φροντίσουν για τις ανάγκες των οικογενειών τους, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

«Αντί να λάβουν προστασία από τις αρχές, οι γυναίκες και τα κορίτσια αναγκάζονταν να υποστούν βιασμούς για να τραφούν και να μην πεθάνουν από την πείνα», δήλωσε η Οσάι Οζίγκο, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Νιγηρίας.

Η έκθεση, που βασίζεται σε περισσότερες από 250 συνεντεύξεις, αφορά τους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν σε επτά πόλεις της Πολιτείας Μπόρνο. Πολλές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι έπεσαν θύμα βιασμού από τα τέλη 2015 ως τις αρχές 2016 στον καταυλισμό της πόλης Μπάμα, «όπου επικρατούσαν συνθήκες που πλησίαζαν τον λιμό».

«Ένα μέλος πολιτοφυλακής ήρθε να μου φέρει τροφή. Την επομένη μου είπε ότι πρέπει να πάω να βρω νερό σπίτι του. Τότε έκλεισε τη σκηνή πίσω μου και με βίασε», διηγήθηκε η Άμα, 20 ετών.

Κάποιες γυναίκες κατήγγειλαν ότι αναγκάστηκαν να γίνουν «σύντροφοι» μελών των δυνάμεων ασφαλείας «για να μην πεθάνουν από την πείνα», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία πρόσθεσε ότι οι μαρτυρίες στοιχειοθετούν «ένα καλά οργανωμένο σύστημα» σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

«Οι στρατιώτες μάς πρόδωσαν, είπαν ότι πρέπει να φύγουμε από τα χωριά μας», επεσήμανε μια γυναίκα που αναφέρεται με το όνομα Γιακούρα στην έκθεση. «Είπαν ότι θα είναι πιο ασφαλές και ότι θα μας προσφέρουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουμε. Όμως όταν πήγαμε, μας πρόδωσαν. Κράτησαν τους άνδρες μας και μετά βίασαν εμάς τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων, όπου οι ελλείψεις τροφίμων ήταν μεγάλες από την αρχή του 2015 ως τον Ιούνιο του 2016, όταν έφτασαν στην περιοχή ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «ατιμωρησία» της οποίας χαίρουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά. «Κανείς δεν φαίνεται να έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», επισημαίνει. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν έχουν διενεργηθεί πραγματικά έρευνες, διότι κανένα πόρισμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί», προσθέτει.

Από τις συγκρούσεις περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2009 στη νοτιοανατολική Νιγηρία, ενώ έχει προκληθεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Παράλληλα οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 1,8 εκατομμύριο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM