Η «δεύτερη θητεία» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκινά με πολιτικές αναταράξεις

Η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκινά με πολιτικές αναταράξεις Facebook Twitter
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτ: EPA
0

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επισήμως τη δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την άνετη υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν ακροδεξιοί ευρωβουλευτές την Πέμπτη.

Η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών απέρριψε το αίτημα, διασφαλίζοντας την παραμονή της στην ηγεσία της Επιτροπής.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και βασικός σύμμαχος της φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως το κόμμα του παραμένει ο «παράγοντας σταθερότητας» για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ωστόσο, η νίκη αυτή ήρθε με σημαντικό πολιτικό κόστος. Η πρόεδρος αναγκάστηκε να υπερασπιστεί δημόσια τη στάση της στο σκάνδαλο «Pfizergate» και να δεχτεί υποχωρήσεις προς τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, που απείλησαν με αποχή από την ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας SPD, Ρενέ Ρεπάζι, σχολίασε πως η φον ντερ Λάιεν «κατάλαβε επιτέλους τη δυναμική του Κοινοβουλίου». Η υπόθεση αυτή αποκάλυψε δύο σημαντικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή: πόσο εύκολα μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής (αρκούν 72 ψήφοι) και πως η απειλή πολιτικής ζημίας μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο πίεσης χωρίς να χρειάζεται η ανατροπή της προέδρου.

Η εικόνα μιας ευάλωτης φον ντερ Λάιεν έχει ενθαρρύνει τόσο τους αντιπάλους όσο και τους συμμάχους της να υιοθετήσουν πιο επιθετικές τακτικές, κάτι που μέχρι τώρα ήταν σπάνιο στις Βρυξέλλες. Η Πέμπτη, λοιπόν, σηματοδοτεί την πραγματική πολιτική εκκίνηση της δεύτερης θητείας της.

Η ομάδα των Πρασίνων προειδοποίησε ότι η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει το Green Deal και να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Η επόμενη πρόταση μομφής ίσως προέλθει από την Αριστερά και τους Πράσινους, που διαθέτουν 99 έδρες, ενώ η πιο σοβαρή απειλή προέρχεται από τους συμμάχους της φον ντερ Λάιεν, τις ομάδες Renew και S&D. Παρότι δεν επιθυμούν την ανατροπή της, έχουν κατανοήσει πως οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις δεν αρκούν πια. Σήμερα, όποιος φωνάζει πιο δυνατά και απειλεί πιο αποτελεσματικά, κερδίζει.

Αυτή η νέα πραγματικότητα ίσως αλλάξει ριζικά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μέχρι τώρα ήταν πιο ήπιο και συγκρατημένο.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM