Η Βουλγαρία θα δώσει αποζημίωση 1,6 εκατ. ευρώ στον πρώην βασιλιά Συμεών Β’

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αποζημίωση στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β’ Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Περισσότερα του 1,6 εκατ. ευρώ οφείλει η Βουλγαρία στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β' και στην αδελφή του.

Για την ακρίβεια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Σόφια οφείλει να καταβάλει «σε προσωρινή βάση» το προαναφερθέν ποσό στον πρώην βασιλιά, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του εμποδίσθηκαν να εκμεταλλευθούν εμπορικά δασικές εκτάσεις.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την Σόφια στην εν λόγω υπόθεση τον Σεπτέμβριο 2021 αναφέρει πως η Βουλγαρία «οφείλει να καταβάλει στους προσφυγόντες συνολικό ποσό 1.635.875 ευρώ ως υλική αποζημίωση».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν οι Συμεών Μπορίσοφ Σαξκομπουργκότσκι και η Μαρία-Λουίζα Μπορίσοβα Χρόμποκ, πρώην πριγκίπισσα, είχε τότε ομοφώνως κρίνει ότι η Βουλγαρία παραβίασε το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μορατόριου για την μεταβίβαση ή την εμπορική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων περιουσιακών στοιχείων και αφορούσε κυρίως δασικές εκτάσεις. Το μορατόριο επιβλήθηκε το 2009 και παραμένει σε ισχύ.

Όλες οι ιδιοκτησίες του Στέμματος είχαν μεταβιβασθεί στο Κράτος το 1947, μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς. Όμως, το 1998, αυτή η μεταβίβαση κρίθηκε αντίθετη με το δίκαιο της ιδιοκτησίας και αυτό οδήγησε τον πρώην βασιλιά και την αδελφή του να ζητήσουν την αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων της Στέμματος. Αυτό ίσχυσε για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά παράλληλα επιβλήθηκε το μορατόριο.

Στην πρώτη του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης εν αναμονή συμφωνίας ανάμεσα στους ενάγοντες και το βουλγαρικό κράτος.

Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του 2021, η διαδικασία παραμένει εκκρεμής ενώπιον των βουλγαρικών δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε εκ νέου υπέρ του πρώην βασιλιά και της αδελφής του, επικυρώνοντας τους ισχυρισμούς τους για τις οικονομικές τους απώλειες και αποφασίζοντας την καταβολή «σε προσωρινή βάση» περισσοτέρων του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας διαδικασίας στην Βουλγαρία.

Ο Συμεών Β' δεν παρέμεινε στον θρόνο παρά λίγα χρόνια όταν ήταν παιδί. Γεννήθηκε το 1937, ανέβηκε στον θρόνο το 1943 μετά τον θάνατο του πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει το 1946. Επέστρεψε από την εξορία το 1996 και ποτέ δεν απαρνήθηκε την βουλγαρική εθνικότητα. Είναι ο μόνος πρώην βασιλιάς στην Ευρώπη που έγινε πρωθυπουργός στην χώρα του. Φιλελεύθερος κεντρώος, κυβέρνησε από το 2001 μέχρι το 2005.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

Διεθνή / Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

«Ο FDA διεξάγει έρευνα σε βάθος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες όσον αφορά πιθανούς θανάτους οφειλόμενους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με το υπ. Υγείας
LIFO NEWSROOM