Η Βουλγαρία θα δώσει αποζημίωση 1,6 εκατ. ευρώ στον πρώην βασιλιά Συμεών Β’

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αποζημίωση στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β’ Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Περισσότερα του 1,6 εκατ. ευρώ οφείλει η Βουλγαρία στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β' και στην αδελφή του.

Για την ακρίβεια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Σόφια οφείλει να καταβάλει «σε προσωρινή βάση» το προαναφερθέν ποσό στον πρώην βασιλιά, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του εμποδίσθηκαν να εκμεταλλευθούν εμπορικά δασικές εκτάσεις.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την Σόφια στην εν λόγω υπόθεση τον Σεπτέμβριο 2021 αναφέρει πως η Βουλγαρία «οφείλει να καταβάλει στους προσφυγόντες συνολικό ποσό 1.635.875 ευρώ ως υλική αποζημίωση».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν οι Συμεών Μπορίσοφ Σαξκομπουργκότσκι και η Μαρία-Λουίζα Μπορίσοβα Χρόμποκ, πρώην πριγκίπισσα, είχε τότε ομοφώνως κρίνει ότι η Βουλγαρία παραβίασε το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μορατόριου για την μεταβίβαση ή την εμπορική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων περιουσιακών στοιχείων και αφορούσε κυρίως δασικές εκτάσεις. Το μορατόριο επιβλήθηκε το 2009 και παραμένει σε ισχύ.

Όλες οι ιδιοκτησίες του Στέμματος είχαν μεταβιβασθεί στο Κράτος το 1947, μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς. Όμως, το 1998, αυτή η μεταβίβαση κρίθηκε αντίθετη με το δίκαιο της ιδιοκτησίας και αυτό οδήγησε τον πρώην βασιλιά και την αδελφή του να ζητήσουν την αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων της Στέμματος. Αυτό ίσχυσε για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά παράλληλα επιβλήθηκε το μορατόριο.

Στην πρώτη του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης εν αναμονή συμφωνίας ανάμεσα στους ενάγοντες και το βουλγαρικό κράτος.

Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του 2021, η διαδικασία παραμένει εκκρεμής ενώπιον των βουλγαρικών δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε εκ νέου υπέρ του πρώην βασιλιά και της αδελφής του, επικυρώνοντας τους ισχυρισμούς τους για τις οικονομικές τους απώλειες και αποφασίζοντας την καταβολή «σε προσωρινή βάση» περισσοτέρων του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας διαδικασίας στην Βουλγαρία.

Ο Συμεών Β' δεν παρέμεινε στον θρόνο παρά λίγα χρόνια όταν ήταν παιδί. Γεννήθηκε το 1937, ανέβηκε στον θρόνο το 1943 μετά τον θάνατο του πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει το 1946. Επέστρεψε από την εξορία το 1996 και ποτέ δεν απαρνήθηκε την βουλγαρική εθνικότητα. Είναι ο μόνος πρώην βασιλιάς στην Ευρώπη που έγινε πρωθυπουργός στην χώρα του. Φιλελεύθερος κεντρώος, κυβέρνησε από το 2001 μέχρι το 2005.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM