Η Άγκυρα απομακρύνει 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που κατηγορεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Η Άγκυρα απομακρύνει 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που κατηγορεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν 3000 ανθρώπους που υπηρετούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, προσθέτοντας ότι τα πρόσωπα αυτά θα αποταχθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τσανικλί, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό NTV, ανέφερε ότι τα πρόσωπα αυτά, τα οποία βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα απολυθούν από τις θέσεις τους με την έκδοση ενός έκτακτου διατάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό.

«Αποκαλύψαμε μια δομή 3000 προσώπων στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Εντός των επόμενων ημερών, θα απολυθούν βάσει ενός νομοθετικού διατάγματος» είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις εντός των κρατικών θεσμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που διαπράχθηκε τη νύχτα της 15ης- 16ης Ιουλίου 2016.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ωστόσο, ο Γκιουλέν, που διαμένει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Έκτοτε περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την 20η Ιουλίου του 2016 και έκτοτε παρατείνεται.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδοκιμάζουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή.

Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ζητά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «χωρίς καθυστέρηση».

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν επηρέασε παρά μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους τρομοκράτες και όσους τους υποστηρίζουν» διαβεβαίωσε σήμερα ο Τσανικλί.

«Ουδείς άλλος δεν επηρεάστηκε» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Διεθνή / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Ανεξαρτήτως της αμφιλεγόμενης παρουσίας της στα social media και των τρανσφοβικών της απόψεων, η διάσημη συγγραφέας είναι και πάλι στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Η ιδεολογικά υποκινούμενη παρερμηνεία του Τραμπ για το Title IX επικεντρώνεται σε μια στενή, δυαδική άποψη για το φύλο, η οποία αποκλείει την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών και φοιτητών
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα» λένε εισαγγελείς

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τις κατηγορίες και την εισαγγελία να τονίζει την εκμετάλλευση της εξουσίας του για σεξουαλική κακοποίηση
LIFO NEWSROOM
«Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Διεθνή / «Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Από το νοσοκομείο St Thomas’ στο Λονδίνο, η 68χρονη μητέρα και πανεπιστημιακός δίνει ίσως την τελευταία μάχη της απέναντι στο καθεστώς της Αιγύπτου, ζητώντας την απελευθέρωση του γιου της, φυλακισμένου ακτιβιστή και Βρετανοαιγύπτιου πολίτη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Διεθνή / Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ξαναρχίζουν τις έρευνες για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, με επίκεντρο πηγάδια και εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο σημείο που χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM