Νέες καταγγελίες για εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς φέρεται να αντιμετωπίζει ο αυτοεξόριστος τέως μονάρχης της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

 

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε από τους εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσουν νέες καταγγελίες εις βάρος του.

 

Ο Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από τον ισπανικό θρόνο το 2014, βρίσκεται υπό έρευνα για τον φερόμενο ρόλο του σε συμφωνία, βάσει της οποίας ισπανική κοινοπραξία κέρδισε συμβόλαιο 6,7 δισ. ευρώ με σκοπό την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

 

Καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο φέρεται να δψείχνουν ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας το 2008, τρία χρόνια πριν την ανάθεση της σύμβασης. Τότε, ως βασιλιάς καλυπτόταν από την συνταγματική ασυλία, δικαίωμα το οποίο έχασε μετά την παραίτησή του από τον θρόνο και την διαδοχή του από τον νυν βασιλιά Φελίπε.

 

Μέχρι στιγμής, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη νέα έρευνα. 

 

Η ανακοίνωση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις ισπανικού ιστοτόπου ότι οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ερευνούσαν τον Χουάν Κάρλος, τη σύζυγό του Σοφία και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας για τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με λογαριασμούς που δεν είναι στο όνομά τους. Σύμφωνα με το Eldiario.es, οι υπό έρευνα συναλλαγές έγιναν το διάστημα 2016-2018, κι ενώ ο Χουάν Κάρλος είχε ήδη χάσει την ασυλία του.

 

Η παραίτηση του Χουάν Κάρλος έγινε μετά από μια σειρά σκανδάλων, για ένα αμφιλεγόμενο κυνήγι ελέφαντα στην Μποτσουάνα, την ώρα που η Ισπανία είχε πληγεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008.