Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας

Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
EPA/ZSOLT SZIGETVARY
0

Ξεχειλίζει η οργή στην Ουγγαρία για την απόλυση του Σάμπολτς Ντουλ, διευθυντή του Index.hu, κορυφαίου ανεξάρτητου ειδησεογραφικού σάιτ της χώρας, με χιλιάδες πολίτες να πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για τις εκλαμβανόμενες ως κυβερνητικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. 

Τρεις αρχισυντάκτες του Index.hu και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι - σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό του - παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας μια «απροκάλυπτη απόπειρα άσκησης πίεσης» στον ιστότοπο αφού η φιλοκυβερνητική ιδιοκτήτρια εταιρία αρνήθηκε να αποκαταστήσει τον διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ.

Η απόλυση Σάμπολτς Ντουλ προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία πως η εθνικιστική κυβέρνηση Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία, εντείνει τις προσπάθειες φίμωσης των επικριτικών φωνών.

Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
Φωτογραφία από τα social media
Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
EPA/ZSOLT SZIGETVARY

«Δεν είμαστε εδώ γιατί απαραιτήτως μας άρεσε ο Index, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου διακυβεύεται η πρόσβαση στην πληροφορία», δήλωσε ο 30χρονος Ιστβαν, ένας από το μεγάλο πλήθος διαδηλωτών που ξεκίνησε την πορεία από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Index προς το γραφείο του Όρμπαν στο Κάστρο της Βούδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με «ψευδείς κατηγορίες» που αναφέρουν απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. «Πώς μπορεί το κράτος να παρέμβει στις αποφάσεις των μέσων ενημέρωσης ιδιωτικής ιδιοκτησίας;», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Πορτογαλία.

Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
EPA/ZSOLT SZIGETVARY

Ο ιστότοπος Index, ο οποίος πριν από περίπου ένα μήνα είχε θέσει το βαρόμετρό του για την ανεξαρτησία σε καθεστώς «κινδύνου» προκειμένου να καταδείξει αυτό που χαρακτήριζε έξωθεν απόπειρες για να επηρεαστεί το περιεχόμενό του, είναι μακράν ο μεγαλύτερος οργανισμός μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικός προς την κυβέρνηση.

Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
EPA/ZSOLT SZIGETVARY

«Ο Index ήταν το τελευταίο μέσο μαζικής ενημέρωσης που ενοχλούσε την κυβέρνηση σε αυτό το βαθμό. Με λιγότερο εμφανή τρόπο το σύστημα έθαψε και (...) διαφημιστικές εταιρείες... Η κυβέρνηση ελέγχει τα 3/4 της διαφημιστικής αγοράς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή είναι μια κρατική αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Ουίζ, από τους συνιδρυτές του Index το 1999, ο οποίος παραιτήθηκε το 2011 λόγω της αυξανόμενης πίεσης από το κόμμα Fidesz του Όρμπαν.

Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
EPA/ZSOLT SZIGETVARY
Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν με αναμένα κινητά μετά την φίμωση του μεγαλύτερου σάιτ της χώρας Facebook Twitter
EPA/ZSOLT SZIGETVARY

Την Τετάρτη ο Λάσλο Μποντολάι, επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η εταιρία διαχείρισης του ιστότοπου, της Index.hu Zrt., δήλωσε ότι ο Ντουλ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις εσωτερικές εντάσεις στην αίθουσα σύνταξης, προκαλώντας αποδιοργάνωση και μείωση των εσόδων καθώς οι διαφημιστές απείχαν. Πρόσθεσε ότι η πολιτική ανεξαρτησία του Index δεν κινδυνεύει.

Ο Ντουλ εξέφρασε την άποψη ότι απολύθηκε λόγω άρθρων του για έξωθεν απόπειρες άσκησης επιρροής και για την προειδοποίηση του βαρόμετρου ανεξαρτησίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM