ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Χιλή: Απόφαση ορόσημο για τις αμβλώσεις- Αποποινικοποιούνται μετά από 28 χρόνια απαγόρευσης

Χιλή: Απόφαση ορόσημο για τις αμβλώσεις- Αποποινικοποιούνται μετά από 28 χρόνια απαγόρευσης Facebook Twitter
0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Χιλής αποφάνθηκε σήμερα ότι ο νόμος που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι συνταγματικός, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μια νίκη για τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ αλλά και για τις οργανώσεις που έκαναν εκστρατεία εδώ και χρόνια εναντίον της παντελούς απαγόρευσής τους, που εφαρμόζεται ακόμη σε άλλες 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Ο νόμος αυτός, καρπός επίμοχθων συνομιλιών που κράτησαν δυόμισι χρόνια, εγκρίθηκε στις αρχές του Αυγούστου από τη Βουλή και κατόπιν από τη Γερουσία, όμως η συντηρητική δεξιά προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενη μια παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα.


Με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύντομα οι γυναίκες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα επιτρέπεται να προχωρούν σε αμβλώσεις εάν η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο, όταν το έμβρυο δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να ζήσει, ή εάν η κύηση αποτελεί συνέπεια βιασμού.


Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε «τις δύο προσφυγές (σ.σ. της δεξιάς) με έξι ψήφους έναντι τεσσάρων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΔ, Ροδρίγο Πίκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.


Μέχρι σήμερα, η άμβλωση δεν επιτρεπόταν στη Χιλή σε απολύτως καμία περίπτωση.

Χιλή: Απόφαση ορόσημο για τις αμβλώσεις- Αποποινικοποιούνται μετά από 28 χρόνια απαγόρευσης Facebook Twitter


Ως το 1989 και για πάνω από 50 χρόνια η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή εάν η μητέρα διέτρεχε κίνδυνο ή το έμβρυο θεωρείτο ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να ζήσει. Αλλά τις τελευταίες ημέρες πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) απαγόρευσε τις επεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση, κάτι που παρέμεινε σε ισχύ για πάνω από δύο δεκαετίες.


Ο δρόμος για την έγκριση του νόμου από το Κογκρέσο ήταν δύσκολος και υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, λόγω των βαθιών διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό και της εναντίωσης της αντιπολίτευσης.


«Αυτό που επιτυγχάνεται οριστικά με την απόφαση (του ΣΔ) είναι ότι η Χιλή βγαίνει μια για πάντα από τον κατάλογο της ντροπής με τις χώρες που συνεχίζουν να ποινικοποιούν την άμβλωση χωρίς καμιά εξαίρεση», επισήμανε η Άνα Πικέρ, η εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χιλή.


Το 70% των πολιτών τασσόταν υπέρ του νόμου, που αποτελούσε μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Μπατσελέτ.
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ζητωκραυγές μπροστά στην έδρα του από δεκάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες που είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας το αποτέλεσμα.


Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος Μπατσελέτ είχε δηλώσει ότι αυτός ο νόμος ήταν «το ελάχιστο που οφείλεται από τη Χιλή στις γυναίκες της».


Επίσημα, στη Χιλή καταγράφονται περίπου 30.000 αμβλώσεις τον χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις για τον τερματισμό κυήσεων ξεπερνούν τις 160.000 ετησίως.


Λίγο πριν από το τέλος της θητείας της, της δεύτερης στην προεδρία της Χιλής, η Μπατσελέτ θα επιδιώξει να εγκριθεί άλλος ένας νόμος στον οποίο προβάλλει σθεναρή αντίσταση η αντιπολίτευση, για τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM