Χαβιάρι: Τα μισά προϊόντα σε ευρωπαϊκές χώρες είναι παράνομα

Χαβιάρι: Τα μισά από τα προϊόντα του σε ευρωπαϊκές χώρες είναι παράνομα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα μισά από τα προϊόντα χαβιαριού που ελέγχθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία ήταν παράνομα, ενώ ορισμένα δεν ήταν καν χαβιάρι.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον Αρν Λούντβιχ από το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών «Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research», διεξήγε γενετικές και ισοτοπικές αναλύσεις σε δείγματα χαβιαριού από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία και εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παραβιάζονται κανονισμοί. 

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Current Biology», δείχνουν ότι τα μισά από τα εμπορικά προϊόντα χαβιαριού που ερευνήθηκαν ήταν παράνομα, ενώ ορισμένα δεν περιείχαν καν ίχνη οξύρρυγχου.

Το άγριο χαβιάρι, είναι παράνομο εδώ και δεκαετίες, από τότε που η λαθροθηρία έφερε το ψάρι οξύρρυγχο στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Σήμερα, το νόμιμο, διεθνώς εμπορεύσιμο χαβιάρι μπορεί να προέρχεται μόνο από εκτρεφόμενο οξύρρυγχο και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την προστασία του είδους.

Στην Ευρώπη έχουν απομείνει τέσσερα είδη οξύρρυγχου που μπορούν να παράγουν χαβιάρι και είναι η Μπελούγκα, ο ρωσικός, ο αστεροειδής και ο στερλέτο. 

Πώς έγινε η έρευνα για το χαβιάρι 

Οι ερευνητές αγόρασαν χαβιάρι τόσο διαδικτυακά όσο και αυτοπροσώπως από τοπικές αγορές, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας. Συμπεριέλαβαν επίσης πέντε δείγματα που είχαν κατασχεθεί από τις Αρχές. Συνολικά, συνέλεξαν και ανέλυσαν 149 δείγματα χαβιαριού και κρέατος οξύρρυγχου.

Αφού ανέλυσαν το DNA και τα πρότυπα ισοτόπων κάθε δείγματος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 21% των δειγμάτων προερχόταν από άγρια αλιευμένους οξύρρυγχους και ότι αυτά τα άγρια αλιευμένα ψάρια πωλούνταν σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν. 

Διαπίστωσαν επίσης ότι το 29% των δειγμάτων παραβίαζαν τους κανονισμούς CITES και τους νόμους περί εμπορίου αναφέροντας λάθος είδος οξύρρυγχου ή λάθος χώρα προέλευσης.

Κατηγοριοποίησαν ένα επιπλέον 32% των δειγμάτων ως «εξαπάτηση πελατών», όπου δείγματα που δηλώνονταν ως άγρια προϊόντα στην πραγματικότητα προέρχονταν από υδατοκαλλιέργεια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM