Αυξημένη είναι η ζήτηση για υπηρεσίες εξολόθρευσης τρωκτικών και απεντομώσεις σε πολυκατοικίες στη Ρώμη τους τελευταίους μήνες καθώς οι αρχές στην ιταλική πρωτεύουσα παλεύουν να ξεπεράσουν την κρίση των σκουπιδιών της.

 

Οι αρουραίοι, οι κατσαρίδες και τα άλλα έντομα, έχουν διεισδύσει σε πολυκατοικίες σε περιοχές κυρίως πέρα από το κέντρο, όπου τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους για αρκετές ημέρες πριν από την συλλογή.

 

Η Ρώμη αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων, κυρίως λόγω της  έλλειψης μονάδων επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρίες που κάνουν μυοκτονίες και απεντομώσεις κάνουν «χρυσές δουλειές». Η Anaci, η εθνική ένωση διαχειριστών, δήλωσε ότι έλαβε 12.000 αιτήματα για εξόντωση τρωκτικών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το μέσο όρο των 4.000 που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ζήτηση κορυφώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν η κρίση των σκουπιδιών ήταν τόσο άσχημη που οι γιατροί προειδοποίησαν για υγειονομικό κίνδυνο εν μέσω αυξανόμενων θερμοκρασιών.

 

Η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω του ότι πολλοί κάτοικοι της Ρώμης απουσίαζαν για διακοπές. Αλλά, τα προβλήματα αυτό το μήνα είναι και πάλι έντονα καθώς τα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης είναι και πάλι πολλά ενώ λήγει και η σύμβαση τριών μηνών, σύμφωνα με την οποία τα απόβλητα της Ρώμης στένλονταν σε εγκατάσταση στην περιοχή του Lazio.

 

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, συχνά επικρίνεται για τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης, όπως η συλλογή αποβλήτων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή οι δρόμοι με λακκούβες και τα κατεστραμμένα λιθόστρωτα.

 

Η Ρώμη διαθέτει μόνο μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, τη Rocca Cencia, όπου ο ιμάντας μεταφοράς χάλασε νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω υπερφορτώσεων. Η έκταση του προβλήματος των απορριμμάτων καταγράφεται συνεχώς στα σόσιαλ μίντια, ενώ οι κάτοικοι της Ρώμης μοιράζονται εικόνες με υπερχειλισμένους κάδους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πετύχει εκτός από ποντίκια και αγριογούρουνα να τρώνε στα σκουπίδια.