H Mitsubishi Motors απέπεμψε τον Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου

H Mitsubishi Motors απέπεμψε τον Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου Facebook Twitter
EPA
0

Η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό της συμβούλιο απομάκρυνε τον Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από τη σύλληψη και την αποπομπή του από την Nissan μετά από τις εις βάρος του κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Η αποπομπή του Γκοσν σηματοδοτεί το τέλος της προεδρίας του στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μόλις δύο χρόνια μετά τους επαίνους που έλαβε για το ότι σταθεροποίησε τη Mitsubishi Motors ύστερα από σκάνδαλο παραποιημένων στοιχείων το 2016. Ο διευθύνων σύμβουλος Οσάμου Μασούκο θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ενώ επικρατεί δυσαρέσκεια για τον ρόλο της Renault, του γαλλικού εταίρου στη συμμαχία στην οποία ο Γκοσν ήταν η κινητήριος δύναμη.

Η συμμαχία, που επικυρώθηκε το 1999 όταν η Nissan διεσώθη από το χείλος της χρεοκοπίας, διευρύνθηκε το 2016 για να συμπεριλάβει τη Mitsubishi και έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να αναπτύσσουν από κοινού προϊόντα και να ελέγχουν το κόστος.

Η συμμαχία ανταγωνίζεται τη Volkswagen και την Toyota Motor προκειμένου να καταστεί η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία. Παρόλο που η Nissan ανέκαμψε και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς, παραμένει ελάσσων εταίρος σε ό,τι αφορά τη μετοχική δομή.

Η Renault κατέχει το 43% της Nissan και η Nissan κατέχει ποσοστό 15% χωρίς δικαιώματα ψήφου στη γαλλική εταιρία. Και η Nissan είναι σχεδόν κατά 60 φορές μεγαλύτερη από τη Renault βάσει πωλήσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της συμμαχίας συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στο Άμστερνταμ με στόχο να θωρακίσουν τις κοινές τους δραστηριότητες από τον αντίκτυπο από τη σύλληψη του Γκοσν καθώς ελλοχεύει μια σύγκρουση δυνάμεων μεταξύ της Nissan και της Renault. Η Renault απείχε από το να τον αποπέμψει από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Η Nissan απομάκρυνε τον Γκοσν σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη ύστερα από κατηγορίες ότι δεν δήλωσε τα πραγματικά στοιχεία για τη μισθολογική του κατάσταση και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα της εταιρίας για προσωπικούς λόγους.Ο Γκοσν αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως μετέδωσε χθες το δίκτυο NHK. Η Nissan κατέχει ποσοστό 34% στην Mitsubishi Motors και έχει δύο στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM