Γιλντιρίμ: Προτεραιότητα η μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα

Γιλντιρίμ: Προτεραιότητα η μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα Facebook Twitter
0

Η μετάβαση σ' ένα προεδρικό σύστημα, την οποία ζητάει επίμονα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί "προτεραιότητα" για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υπουργός Μεταφορών που πρόκειται να γίνει ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

"Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ' αυτή τη σημερινή ντε φάκο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση" αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς, δήλωσε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), για την αρχηγία του οποίου είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

"Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα", πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ που πρόκειται να εκλεγεί νέος αρχηγός του AKP και ο ισχυρός άνδρας της χώρας να του αναθέσει, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, του Αχμέτ Νταβούτογλου, την αποστολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Ο Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον "αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας" και "άνθρωπο του λαού", υπό τις επανειλημμένες επευφημίες των μελών του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα αθλητισμού της πρωτεύουσας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στη "σύγχυση" για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι' αυτήν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων ανταρτών μέσα στην Τουρκία και στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στην κυβερνητική ηγεσία δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ ενισχύει τις δυνάμεις στο Λος Άντζελες με 2.000 εθνοφρουρούς και 700 πεζοναύτες εν μέσω ταραχών

Διεθνή / Ο Τραμπ ενισχύει τις δυνάμεις στο Λος Άντζελες με 2.000 εθνοφρουρούς και 700 πεζοναύτες εν μέσω ταραχών

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων "κατάχρηση εξουσίας" και ανακοίνωσε αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM