Γιατί τα μήλα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο

Γιατί τα μήλα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο Facebook Twitter
pixabay
0

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει μια ασθένεια που «χτυπάει» τα μήλα και σύντομα μπορεί να απειλήσει όλες τις καλλιέργειες μήλων και άλλες καλλιέργειες φρούτων.

Ο Patrick και η Sara McGuire καλλιεργούν μήλα από τότε που παντρεύτηκαν πριν από 25 χρόνια. Τα 150 στρέμματα στο Ellsworth του Μίσιγκαν είναι ένα μείγμα γλυκών μήλων αλλά και πιο πικρών ποικιλιών που είναι κατάλληλες για την παραγωγή του μηλίτη.

Την περασμένη άνοιξη έβαλαν μια νέα σοδειά από την καλλιέργεια Honeycrisps, ένα από τα αγαπημένα μήλα της Αμερικής, και τελικά ανακαλύψουν έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη λίγες εβδομάδες αργότερα: Μια ασθένεια γνωστή και ως «βακτηριακό κάψιμο» πλήττει τα αγροκτήματα.

«Στην πραγματικότητα κόψαμε δέντρα αξίας 10.000 δολαρίων», είπε ο Patrick McGuire. «Ίσως ήταν το 25% της σοδειάς».

Το εν λόγω βακτήριο είναι παθογόνο και εξαπλώνεται εύκολα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει όχι μόνο μεμονωμένα δέντρα αλλά και ολόκληρους οπωρώνες. Αν και δεν είναι ένα νέο πρόβλημα για τους καλλιεργητές μήλων, φαίνεται ότι τελευταία έχει αυξηθεί καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο θερμές και βροχερές περιόδους κατά την άνοιξη που ευνοούν την εν λόγω ασθένεια.

Ο Terry Bradshaw, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, δήλωσε ότι κινδυνεύουν γενικά οι καλλιέργειες, ενώ οι ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Από τη στιγμή που θα προσβληθεί ένα δέντρο, τότε χρειάζεται τουλάχιστον τρία έτη προκειμένου να ανακάμψει και να δώσει ξανά καρπούς. Πέραν των μήλων, μάλιστα, τον ίδιο υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν κι άλλες παρεμφερείς καλλιέργειες, όπως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Ο Νίκι Ρότγουελ, ειδικός στο Ερευνητικό Κέντρο Βορειοδυτικών Μίτσιγκαν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή επιτρέπει την εμφάνιση νέων παράσιτων κάθε χρόνο. «Εάν οι καλλιεργητές δεν μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο με κάποιο τρόπο, η καλλιέργεια φρούτων δεν θα είναι ένα βιώσιμο μοντέλο στο μέλλον», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM