No.1

Γερμανικός Τύπος: Ούτε η θεοσέβεια προστατεύει από τον κορωνοϊό

Γερμανικός Τύπος: Ούτε η θεοσέβεια προστατεύει από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η στάση της ελλαδικής εκκλησίας στην πανδημία, σχολιάζεται σήμερα στον Γερμανικό Τύπο.

«Η προσβολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον κορωνοϊό είναι επισήμως η πρώτη ελληνορθόδοξου ιερωμένου», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η υποκρισία δεν προστατεύει». H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πρόκειται για τραγική ειρωνεία. Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι η φωνή τη σύνεσης. Από το Μάρτιο προειδοποιούσε τους πιστούς να επιδείξουν «πνεύμα ευθύνης» και να εφαρμόζουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας.

Όμως η στάση της εκκλησίας είναι αντιφατική. Παρά την πανδημία κοινωνεί τους πιστούς όπως πάντα. Δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι με το ίδιο κουτάλι. Μια γιορτή για τον κορωνοϊό. Η Ιερά Σύνοδος ωστόσο επιμένει ότι η θεία κοινωνία «ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» και ότι αποτελεί «τρανή φανέρωση της αγάπης».

Με τη στάση του εν καιρώ πανδημίας ο κλήρος έχει απολέσει επιρροή κυρίως μεταξύ των νέων», συνεχίζει η εφημερίδα ης Φρανκφούρτης και σημειώνει: «Δημοσκόπηση του Μαΐου δείχνει ότι μόνο το 5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εμπιστεύεται την εκκλησία στη διαχείριση της πανδημίας «πολύ» ή «απολύτως». Το 67% απάντησε ότι δεν την εμπιστεύεται «καθόλου». Λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων στη χώρα υπάρχουν πλέον αυτοκριτικές φωνές μέσα στους κόλπους της εκκλησίας.

Το Σαββατοκύριακο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος επέκρινε σε επιστολή του ιερείς, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν υπογραμμίζοντας ότι: «Πιστέψαμε ότι ήμασταν υπεράνθρωποι και αποκρύψαμε την ασθένειά μας, αντί να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στο τάφο. Δεν είναι ντροπή για έναν ιερέα να παραδεχθεί ότι μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, συνεχίζει ο Μητροπολίτης και κλείνει την επιστολή με τη προειδοποίηση ότι «o εγωισμός σκοτώνει».

«Οι εκκλήσεις και συστάσεις των γερμανικών αρχών στον πληθυσμό δεν οδήγησαν σε αλλαγή συμπεριφοράς», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Με κοινή λογική»: «Έρευνα του ινστιτούτου Helmholtz δείχνει μεν ότι στο μερικό λοκντάουν που ισχύει από τις αρχές του μηνός οι προσωπικές επαφές περιορίστηκαν κατά 40%.

Παρά τη μείωσή τους τα κρούσματα παραμένουν ωστόσο σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Και έτσι το πιθανότερο είναι ότι καγκελάριος και τοπικοί πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν σήμερα αυτό που πρότεινε ήδη την περασμένη εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ: λιγότερες συστάσεις και περισσότερες απαγορεύσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ένα εμβόλιο, η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Ένας φαύλος κύκλος από περιοριστικά μέτρα και χαλάρωση πλήττει την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των αρμοδίων. Πώς να πείσουν τον πληθυσμό οι πολιτικοί όταν δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα αναγκαία βήματα; Οι αρμόδιοι οφείλουν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και να πείσουν τους πολίτες με λογικά επιχειρήματα. Διαφορετικά θα υπάρξει χρόνιο πρόβλημα με την αποδοχή πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM