Γερμανικός Τύπος: Ούτε η θεοσέβεια προστατεύει από τον κορωνοϊό

Γερμανικός Τύπος: Ούτε η θεοσέβεια προστατεύει από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η στάση της ελλαδικής εκκλησίας στην πανδημία, σχολιάζεται σήμερα στον Γερμανικό Τύπο.

«Η προσβολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον κορωνοϊό είναι επισήμως η πρώτη ελληνορθόδοξου ιερωμένου», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η υποκρισία δεν προστατεύει». H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πρόκειται για τραγική ειρωνεία. Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι η φωνή τη σύνεσης. Από το Μάρτιο προειδοποιούσε τους πιστούς να επιδείξουν «πνεύμα ευθύνης» και να εφαρμόζουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας.

Όμως η στάση της εκκλησίας είναι αντιφατική. Παρά την πανδημία κοινωνεί τους πιστούς όπως πάντα. Δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι με το ίδιο κουτάλι. Μια γιορτή για τον κορωνοϊό. Η Ιερά Σύνοδος ωστόσο επιμένει ότι η θεία κοινωνία «ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» και ότι αποτελεί «τρανή φανέρωση της αγάπης».

Με τη στάση του εν καιρώ πανδημίας ο κλήρος έχει απολέσει επιρροή κυρίως μεταξύ των νέων», συνεχίζει η εφημερίδα ης Φρανκφούρτης και σημειώνει: «Δημοσκόπηση του Μαΐου δείχνει ότι μόνο το 5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εμπιστεύεται την εκκλησία στη διαχείριση της πανδημίας «πολύ» ή «απολύτως». Το 67% απάντησε ότι δεν την εμπιστεύεται «καθόλου». Λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων στη χώρα υπάρχουν πλέον αυτοκριτικές φωνές μέσα στους κόλπους της εκκλησίας.

Το Σαββατοκύριακο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος επέκρινε σε επιστολή του ιερείς, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν υπογραμμίζοντας ότι: «Πιστέψαμε ότι ήμασταν υπεράνθρωποι και αποκρύψαμε την ασθένειά μας, αντί να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στο τάφο. Δεν είναι ντροπή για έναν ιερέα να παραδεχθεί ότι μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, συνεχίζει ο Μητροπολίτης και κλείνει την επιστολή με τη προειδοποίηση ότι «o εγωισμός σκοτώνει».

«Οι εκκλήσεις και συστάσεις των γερμανικών αρχών στον πληθυσμό δεν οδήγησαν σε αλλαγή συμπεριφοράς», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Με κοινή λογική»: «Έρευνα του ινστιτούτου Helmholtz δείχνει μεν ότι στο μερικό λοκντάουν που ισχύει από τις αρχές του μηνός οι προσωπικές επαφές περιορίστηκαν κατά 40%.

Παρά τη μείωσή τους τα κρούσματα παραμένουν ωστόσο σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Και έτσι το πιθανότερο είναι ότι καγκελάριος και τοπικοί πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν σήμερα αυτό που πρότεινε ήδη την περασμένη εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ: λιγότερες συστάσεις και περισσότερες απαγορεύσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ένα εμβόλιο, η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Ένας φαύλος κύκλος από περιοριστικά μέτρα και χαλάρωση πλήττει την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των αρμοδίων. Πώς να πείσουν τον πληθυσμό οι πολιτικοί όταν δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα αναγκαία βήματα; Οι αρμόδιοι οφείλουν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και να πείσουν τους πολίτες με λογικά επιχειρήματα. Διαφορετικά θα υπάρξει χρόνιο πρόβλημα με την αποδοχή πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM