Γερμανία: Τουλάχιστον 262 τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Γερμανία: Τουλάχιστον 262 τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον 262 τούρκοι διπλωμάτες και μέλη του στρατιωτικού προσωπικού κατέθεσαν αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, για το οποίο η Τουρκία κατηγορεί υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.


Ο αριθμός των τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκε δραματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ να απορρίψει αιτήσεις από στρατιωτικούς, τους οποίους υποπτεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον εξόριστο στις ΗΠΑ κληρικό, Γκιουλέν.


Η Ανεγκρέτ Κορφ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε πως 151 από τους αιτούντες είχαν διπλωματικά διαβατήρια και 111 υπηρεσιακά διαβατήρια, που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις για μέλη του στρατιωτικού προσωπικού και άλλους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται σε επίσημη ταξιδιωτική αποστολή. Δεν διευκρίνισε κατά πόσον στους 262 περιλαμβάνονται και μέλη των οικογενειών των διπλωματών, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να έχουν διπλωματικό καθεστώς.


«Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι στην πραγματικότητα στατιστικά βάσιμοι επειδή βασίζονται σε εθελοντικές δηλώσεις των αιτηθέντων άσυλο», δήλωσε η Κορφ σε τακτική συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.


Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί πριν από το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό τον μήνα στην Τουρκία για τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η Γερμανία προκάλεσε την οργή της Τουρκίας όταν ακύρωσε διάφορες συγκεντρώσεις υπέρ του «Ναι» σε γερμανικό έδαφος, στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν τούρκοι υπουργοί, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία την κατηγόρησε για «ναζιστικές» μεθόδους.


Η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο πως 5.166 τούρκοι πολίτες είχαν ζητήσει άσυλο τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους σε σύγκριση με 1.767 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ολόκληρο το 2015. Περίπου το 80% των αιτούντων άσυλο ήταν κουρδικής καταγωγής. Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι γερμανικές αρχές είχαν δηλώσει πως 136 κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ είχε καλέσει τη Γερμανία τον Ιανουάριο να απορρίψει τις αιτήσεις ασύλου από 40 κυρίως υψηλόβαθμους πρώην στρατιωτικούς, τους οποίους η Άγκυρα υποπτεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με το πραξικόπημα.


Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία συνέλαβε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και απέλυσε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στον στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

Διεθνή / Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

«Ο FDA διεξάγει έρευνα σε βάθος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες όσον αφορά πιθανούς θανάτους οφειλόμενους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με το υπ. Υγείας
LIFO NEWSROOM