Ένας πρώην φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης ηλικίας 100 ετών παραπέμπεται σε δίκη τον Οκτώβριο, στη Γερμανία κατηγορούμενος για συνέργεια σε 3.518 δολοφονίες, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

 

Η εισαγγελία στο Neuruppin, που απήγγειλε τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο, έλαβε ιατρική αξιολόγηση, που επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας είναι «ικανός να δικαστεί» παρά την προχωρημένη ηλικία του.

 

Οι ακροάσεις θα περιοριστούν σε δυόμισι ώρες την ημέρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

 

Ο ύποπτος κατηγορείται ότι «εν γνώσει του και πρόθυμα» συνέβαλε στη δολοφονία κρατουμένων στο στρατόπεδο Sachsenhausen στο Οράνιενμπουργκ, βόρεια του Βερολίνου, μεταξύ 1942 και 1945.

 

Κατηγορείται κυρίως για συνέργεια στην «εκτέλεση διώξεως των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου το 1942» και τη δολοφονία αιχμαλώτων «χρησιμοποιώντας το δηλητηριώδες αέριο Zyklon B».

 

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν κατονομάζεται σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους περί απορρήτου, λέγεται ότι ζει στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου έξω από το Βερολίνο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ο Thomas Walther, δικηγόρος που εκπροσωπεί πολλά θύματα στην υπόθεση, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι «Αρκετοί από τους καταγγέλλοντες είναι εξίσου ηλικιωμένοι με τους κατηγορούμενους και περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη».

 

Το Sachsenhausen ιδρύθηκε το 1936 ως το πρώτο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης όταν ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε στα SS τον πλήρη έλεγχο του ναζιστικού συστήματος (των στρατοπέδων συγκέντρωσης).

 

Προοριζόταν να είναι μια πρότυπη εγκατάσταση και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης για το δίκτυο, που έχτισαν οι Ναζί σε όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και τα κατεχόμενα εδάφη.

 

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κρατήθηκαν εκεί μεταξύ 1936 και 1945. Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι πέθαναν από πείνα, ασθένειες, καταναγκαστική εργασία και άλλες αιτίες, καθώς και λόγω ιατρικών πειραμάτων και συστηματικών επιχειρήσεων δολοφονίας των SS, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών, απαγχονισμών και δολοφονιών σε θαλάμους αερίων.

 

Οι ακριβείς αριθμοί για τους νεκρούς ποικίλλουν, με ανώτερες εκτιμήσεις να είναι περίπου στις 100.000, αν και οι μελετητές αναφέρουν ότι τα στοιχεία από 40.000 έως 50.000 είναι πιθανώς πιο ακριβή.

 

Στα πρώτα τους χρόνια, οι περισσότεροι που βρέθηκαν εκεί ήταν είτε πολιτικοί κρατούμενοι είτε εγκληματίες. Ωστόσο υπήρχαν επίσης, μερικοί Μάρτυρες του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλοι. Η πρώτη μεγάλη ομάδα Εβραίων κρατουμένων μεταφέρθηκε εκεί το 1938 μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων ή το Kristallnacht, ένα αντισημιτικό πογκρόμ.

 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Sachsenhausen επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι πέθαναν με πυροβολισμό, καθώς και άλλους κρατούμενους.

 

Όπως και σε άλλα στρατόπεδα, οι Εβραίοι κρατούμενοι διαχωρίστηκαν έχοντας ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση και οι περισσότεροι που κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι το 1942, στάλθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς.

 

Η Γερμανία διώκει πρώην ναζιστικούς υπαλλήλους από την καταδίκη του John Demjanjuk το 2011, με βάση ότι οι φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης χρησίμευαν ως μέρος της ναζιστικής δολοφονικής μηχανής. Αυτό έχει αποτελέσει νομικό προηγούμενο.

 

Έκτοτε τα δικαστήρια έχουν εκδώσει πολλές ενοχοποιητικές αποφάσεις για αυτούς τους λόγους και όχι για δολοφονίες ή θηριωδίες που συνδέονται άμεσα με τον κατηγορούμενο.

 

Τον Ιούλιο, οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ερευνούσαν έναν 95χρονο άνδρα για το ρόλο του ως φρουρός σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου πέθαναν πολλοί Σοβιετικοί στρατιώτες.

 

Μια 96χρονη γυναίκα θα δικαστεί επίσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πόλη Itzehoe της βόρειας Γερμανίας.

 

Η γυναίκα, η οποία φέρεται να εργάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ως γραμματέας του διοικητή των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof, κατηγορείται για περισσότερες από 10.000 υποθέσεις για συνέργεια σε δολοφονίες.

 

Η υπόθεσή της και οι κατηγορίες εναντίον του αιωνόβιου ύποπτου βασίζονται και στο πρόσφατο νομικό προηγούμενο στη Γερμανία, που αποδεικνύει ότι όποιος βοήθησε τη λειτουργία ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να διωχθεί για παρεπόμενη δολοφονία.

 

 

Με πληροφορίες του Guardian