Γερμανία: Νέο δημοσκοπικό σοκ για το SPD

Γερμανία: Νέο δημοσκοπικό σοκ για το SPD Facebook Twitter
EPA
0

Η έναρξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο SPD για την έγκριση ή απόρριψη της κυβερνητικής συμφωνίας στη Γερμανία επισκιάζεται από νέα δημοσκόπηση που δείχνει τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν σημαντική πτώση και να είναι τρίτο κόμμα.

Λίγο πριν ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα, για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται δημοσκοπικά των εθνολαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, το SPD χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και φέρεται να συγκεντρώνει πλέον μόλις 15,5% στην πρόθεση ψήφου, που είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει η εν λόγω έρευνα για τους Σοσιαλδημοκράτες από το 2012, όταν και διενεργήθηκε για πρώτη φορά.

Την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό AfD κερδίζει μια μονάδα και σκαρφαλώνει στο 16%, που του δίνει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σημαντική ανάκαμψη (+2,5%) καταγράφουν την ίδια ώρα τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU που με 32% έχουν πλέον διπλάσια ποσοστά από τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Η Χριστιανική Ένωση είναι στην παρούσα φάση το μοναδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας. Η διακήρυξη της ανανέωσης φαίνεται να πιάνει τόπο», σχολίασε ο επικεφαλής της Insa Χέρμαν Μπίνκερτ.

Στο 13% παραμένουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι (Grüne), μισή μονάδα χάνει η Αριστερά (Die Linke) που συγκεντρώνει 11% ενώ απώλειες καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Λίντνερ, οι οποίοι αποσπούν το 9% της εκλογικής προτίμησης (-1,5%).

Το SPD χάνει το 1/5 των ψηφοφόρων του

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL/N-TV που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης χθες, οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση. Και σε αυτή τα ποσοστά του SPD υποχωρούν εκ νέου και συρρικνώνονται στο 16% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το συγκεκριμένο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων τα τελευταία 25 χρόνια.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση ωστόσο το ξενοφοβικό AfD φαίνεται πιο αποδυναμωμένο απ΄ ότι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση αφού φέρεται να συγκεντρώνει μόλις 13%.

Σε σχέση με τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD χάνει έναν στους πέντε ψηφοφόρους του, σχολίασε ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ. Από τους ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν πλέον SPD, το 34% δηλώνει ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, το 24% θα μετακινούνταν στους Πράσινους, το 20% στα χριστιανικά κόμματα, το 11% στην Αριστερά, το 6% στο FDP ενώ το 4% θα ψήφιζε AfD.

Πηγή: Deutshe Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM