Γερμανία: Η «αναταραχή» στη σύνοδο της G7 συσπείρωσε την ΕΕ

Γερμανία: Η «αναταραχή» στη σύνοδο της G7 συσπείρωσε την ΕΕ Facebook Twitter
«Η αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά συσπείρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. (EPA/MARKUS HEINE)
0

Τα γεγονότα στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) συσπείρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Αποχωρώντας νωρίς από τη συνεδρίαση στον Καναδά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπαναχωρεί από το κοινό ανακοινωθέν της G7.

«Η αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά συσπείρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει άμεση λύση στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα μέταλλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ άφησε κατάπληκτους τους συμμάχους του χθες υπαναχωρώντας από το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, όπου αναφερόταν η ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο» και η σημασία της καταπολέμησης του προστατευτισμού.

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να ενεργήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσα κάποια λύση, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις εμπορικές ανισορροπίες. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη πραγματικά επιχειρήματα. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συμβεί μεταξύ φίλων και εταίρων και όχι μέσω αντιπαράθεσης», ανέφερε.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι η σύνοδος των ηγετών της G7 παρήγαγε «εμπόδια» προσθέτοντας ότι πρόσθετοι δασμοί από την κυβέρνηση του Τραμπ όχι μόνο θα πλήξουν τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία.

Νωρίτερα, καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «απογοητευτικά και κάπως θλιβερά», τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της G7 και συγκεκριμένα την απόσυρση της στήριξης του Προέδρου των ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν με ανάρτηση στο Twitter.

Όπως ανέφερε η Μέρκελ, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ενίσχυσε την δική της άποψη, υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της» και τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια», τόνισε η Καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν σημαίνει το τέλος της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, παρά την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον.

Η Μέρκελ αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο, τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Διεθνή / Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Η μεγαλύτερη παραβίαση κωδικών στην ιστορία επιβεβαιώθηκε – Πρόκειται για νέο, μη ανακυκλωμένο υλικό από πολλαπλές πηγές, με κωδικούς για Apple, Facebook, Google, GitHub και κυβερνητικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι οραματίζεται την Klarna ως έναν «ψηφιακό χρηματοοικονομικό βοηθό» – Νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και επενδυτικά εργαλεία στα σκαριά
LIFO NEWSROOM
 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM