Γερμανία- Eμβολιασμοί: Πλαστά «πιστοποιητικά ελευθερίας»- Πώς δρουν τα κυκλώματα πλαστρογράφων

Γερμανία- Eμβολιασμοί: Πλαστά «πιστοποιητικά ελευθερίας»- Πώς δρουν τα κυκλώματα πλαστρογράφων Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με επαγγελματίες πλαστογράφους που φέρεται να τυπώνουν και να διακινούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στη Γερμανία, αναφέρεται δημοσιογραφική έρευνα του Spiegel.

Αφορμή του συγκεκριμένου αντικειμένου της ομάδας των ερευνητικών δημοσιογράφων, στάθηκε το κυβερνητικό διάταγμα που πέρασε την Πέμπτη από τη γερμανική βουλή σχετικά με την «επιστροφή μέρους των παλιών ελευθεριών» σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει και αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη σύλληψη 27χρονου στο Βερολίνου «ο οποίος προσέφερε ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram, έναντι 80 ευρώ ανά πιστοποιητικό. Για κακή του τύχη οι υποτιθέμενοι αγοραστές, με τους οποίους είχε κλείσει ραντεβού, ήταν αστυνομικοί (…) Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν πολλά πλαστά έγγραφα: 46 βιβλιάρια εμβολιασμού, 33 αυτοκόλλητα, πλαστά χρήματα, κοκαΐνη και αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μετρητά - πιθανώς εισόδημα από παράνομες συναλλαγές».

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εμφανιστεί νέες μορφές απάτης αλλά και αισχροκέρδειας. «Το κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχαν αφήσει για πολλά χρόνια παρατημένο στα συρτάρια τους πολλοί, αναμένεται να γίνει πιστοποιητικό ελευθερίας για ορισμένους από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ένα πολυπόθητο πιστοποιητικό». Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι μέχρι να κυκλοφορήσουν μελλοντικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, προς το παρόν στη Γερμανία, «αποδεικτικά εμβολιασμού είναι μέχρι τώρα τα μικρά κίτρινα βιβλιάρια, που μπορούν εύκολα να πλαστογραφούν».

Μέχρι να είναι διαθέσιμα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού «θα περάσουν εβδομάδες. Για τη Γερμανία η έναρξη έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο. Έτσι, υπάρχει αρκετός χρόνος για εγκληματίες να εξαργυρώσουν την επιθυμία πολλών για περισσότερη ελευθερία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «ο αριθμός των υποθέσεων πλαστογραφίας είναι ήδη μεγάλος. Μόνο στο Βερολίνο αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις αστυνομικές έρευνες εναντίον υπόπτων για πλαστογραφία».

Με πληροφορίες από deutsche weller

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ