Γεμίζουν τα καταφύγια ζώων στη Γαλλία- Τα εγκαταλείπουν λόγω διακοπών σε δρόμους και ακτές

Γεμίζουν τα καταφύγια ζώων στη Γαλλία- Τα εγκαταλείπουν λόγω διακοπών οι κηδεμόνες τους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα καταφύγια ζώων στη Γαλλία εξαντλούν τη χωρητικότητά τους καθώς όσοι φεύγουν για διακοπές παρατούν τα κατοικίδιά τους.

Πάνω από 100.000 κατοικίδια εγκαταλείπονται από τους κηδεμόνες τους στη Γαλλία κάθε χρόνο. Περισσότερα από τα μισά από αυτά οι κηδεμόνες τους τα παρατούν πριν ή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, συχνά στην ύπαιθρο ή σε ακτές.

Το περασμένο καλοκαίρι, 60.000 κατοικίδια εγκαταλείφθηκαν και οι διασώστες ζώων λένε ότι ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος φέτος.

Η Εταιρεία για την Προστασία των Ζώων στη Γαλλία, η SPA σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας έκκληση για πόρους ώστε να μπορούν να βοηθηθούν τα «κορεσμένα» καταφύγια, που έχουν ήδη δεχτεί 12.000 ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού.

«Πολλά καταφύγια έχουν απελπιστική έλλειψη χώρου και επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους για να προσπαθήσουν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. Κάθε χρόνο, τα καταφύγια ζώων διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό και να φιλοξενήσουν ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σήμερα, η κατάσταση είναι ανησυχητική», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SPA. «Χρειάζεται επειγόντως να σώσουμε, να ταΐσουμε και να φροντίσουμε όλα τα θύματα εγκατάλειψης και κακοποίησης».

Εκατοντάδες άλλα καταφύγια ζώων που διευθύνονται από ενώσεις μιλούν επίσης για αύξηση των εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων.

Οι ακτιβιστές των ζώων λένε ότι τα καταφύγια αντιμετωπίζουν διπλή απειλή: ο πληθωρισμός έχει πλήξει τις οικογένειες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές σε ζωοτροφές και κτηνιατρικές ανάγκες ενώ την ίδια ώρα έχει μειωθεί ο αριθμός των υιοθεσιών.

Μια έρευνα από την Ifop τον περασμένο Νοέμβριο διαπίστωσε ότι το 18% των γαλλικών οικογενειών είχαν εγκαταλείψει τα σχέδια να υιοθετήσουν ένα ζώο φέτος για οικονομικούς λόγους.

«Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο αυξανόμενων τιμών, τα προϊόντα για κατοικίδια δεν φαίνεται να γλιτώνουν και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να ξοδέψουν περισσότερα για να συνεχίσουν να παρέχουν στα κατοικίδιά τους», ανέφερε.

Πέρυσι, το SPA, το οποίο διαχειρίζεται τα 58 από τα 500 περίπου καταφύγια ζώων στη Γαλλία, παρέλαβε 16.457 ζώα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Σημείωσε δε, ότι πολλοί είχαν πάρει κατοικίδια κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό, τα οποία όμως εγκατέλειψαν αμέσως μετά την άρση των μέτρων.

Φέτος, τα στοιχεία αναμένεται να είναι τουλάχιστον 15% υψηλότερα, αναφέρει η SPA.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη σε καταφύγιο του Ιδρύματος Brigitte Bardot, ο υπουργός Μεταφορών Clément Beaune προέτρεψε τους Γάλλους να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους στους δρόμους της χώρας.

«Υπάρχουν ακόμη χιλιάδες εγκαταλείψεις στη Γαλλία κάθε χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναχωρούν για διακοπές και να αφήνουν το κατοικίδιό τους στην άκρη του δρόμου», είπε ο Beaune. «Είναι απαράδεκτο. Όσοι εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους θα τιμωρηθούν αυστηρά και βαριά», πρόσθεσε.

Το 2022, η γαλλική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που χαρακτηρίζει την εγκατάλειψη ζώου «κακομεταχείριση» και τα πρόστιμα ανέρχονται έως και 45.000 ευρώ ενώ φέρει και ποινή φυλάκισης τριών ετών για όσους καταδικάζονται.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM