Γαλλία: Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Outdoor masks, from tomorrow it is mandatory in France Facebook Twitter
EPA
0

Τέλος η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τους Γάλλους από αύριο, καθώς η χώρα χαλαρώνει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Επίσης αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και από τις 20 Ιουνίου, στις 06.00 το πρωί τοπική ώρα, οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν χωρίς περιορισμούς για πρώτη φορά από την εφαρμογή, πριν από οκτώ μήνες, των πρώτων απαγορεύσεων κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η απελευθέρωση αυτή λαμβάνει χώρα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, διότι «η κατάσταση βελτιώνεται ταχύτερα απ’ όσο ελπίζαμε», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, την ώρα που άλλες, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ισπανία, προσανατολίζονται προς μια σταδιακή άρση της χρήσης της μάσκας.

«Είναι φυσιολογικό το ότι προσαρμόζουμε τα μέτρα μας», εξήγησε ο Καστέξ, επισημαίνοντας πως η γενική υποχρέωση χρήσης της μάσκας θα αρθεί στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ στους κλειστούς χώρους (εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συγκοινωνίες…).

Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει εντούτοις να φορούν οι πολίτες τη μάσκα «όταν συναθροίζονται και όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό, σε μια ουρά αναμονής, σε μια αγορά ή στις κερκίδες ενός σταδίου», σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Ο Ζαν Καστέξ έκανε τις ανακοινώσεις αυτές τέσσερις ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, που αναμένονται δύσκολες για την προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ορθότητας της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Απριλίου και που «ορισμένοι έβρισκαν πολύ σύντομη και όχι αρκετά συνετή».

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μολύνσεις που μειώθηκαν στα 3.200 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 και για το ότι λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτή η ξεκάθαρη βελτίωση εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από «την κινητοποίηση των Γάλλων», όπως επίσης από την «επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας» με περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει μια πρώτη δόση.

Πρέπει «να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε», προέτρεψε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ορίζοντας τρεις στόχους για τα τέλη Αυγούστου: 40 εκατομμύρια Γάλλοι να έχουν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση, 35 εκατομμύρια να έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 85% των άνω των 50 ετών και των ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα να έχει λάβει μια πρώτη δόση.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM