Ένας άνδρας, που θεωρείται ύποπτος για τις αντισημιτικές ύβρεις κατά του Γάλλου φιλοσόφου Αλέν Φινκιελκρότ, συνελήφθη και κρατείται από χθες το βράδυ στη Μιλούζ. 

 

Οι ύβρεις εξαπολύθηκαν στο περιθώριο διαδήλωσης των κίτρινων γιλέκων το Σάββατο στο Παρίσι.

 

Τη σύλληψη και την κράτηση ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Parisien.

 

Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Κυριακή για «δημόσια εξύβριση εξαιτίας καταγωγής, εθνότητας, της χώρας, της φυλής ή της θρησκείας».

 

Οι ύβρεις προκάλεσαν κύμα καταδίκης από το σύνολο, σχεδόν, της πολιτικής τάξης, εξαιρουμένης της Μαρίν Λεπέν.

 

Ο ύποπτος, ένα πωλητής τηλεφώνων, είναι ο πιο ορατός από τους διαδηλωτές στα βίντεο από το περιστατικό της επίθεσης που μεταδόθηκαν το Σάββατο, διευκρίνισε αστυνομική πηγή.

 

«Βρωμοσιωνιστή», «σκουπίδι», «η Γαλλία είναι δική μας», φώναξε προς τον Γάλλο φιλόσοφο και ακαδημαϊκό ο άνδρας με το κίτρινο γιλέκο.

 

Ο Αλέν Φινκιελκρότ δεν κατέθεσε μήνυση.

 

Η Γαλλία έχει γνωρίσει πρόσφατα πληθώρα αντισημιτικών ενεργειών. Χθες, 96 τάφοι βρέθηκαν βεβηλωμένοι σε εβραϊκό κοιμητήριο στην Αλσατία.

 

Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού πραγματοποιήθηκαν χθες σε ολόκληρη την Γαλλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο για να καταγγείλουν τις επιθέσεις αυτές, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τα μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους της πολιτικής τάξης.

 

Όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώσεις και κινήματα απηύθυναν κάλεσμα για την συγκρότηση κοινού μετώπου κατά του αντισημιτισμού, με πρωτοβουλία του πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ