Γαλλία: Σάλος με χιτζάμπ για δρομείς από εταιρεία αθλητικών ειδών

Γαλλία: Σάλος με χιτζάμπ για δρομείς από εταιρεία αθλητικών ειδών Facebook Twitter
1

Η Decathlon, η μεγάλη γαλλική αλυσίδα καταστημάτων με αθλητικά είδη, ακύρωσε τα σχέδια της για ένα χιτζάμπ για γυναίκες δρομείς, ύστερα από την κατακραυγή που προκλήθηκε.

Η εταιρείας ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή του προϊόντος ύστερα από «ένα κύμα προσβολών» και «αδιανόητες απειλές».

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί σχολίασαν πως το «χιτζάμπ για δρομείς» είναι αντίθετο με τις κοσμικές αξίας της χώρας, ορισμένοι βουλευτές μάλιστα πρότειναν μποϊκοτάζ στα καταστήματα της Decathlon.

Αρχικά η εταιρεία είχε υποστηρίξει την απόφαση για πώληση του προϊόντος στη Γαλλία. Το συγκεκριμένο χιτζαμπ πωλείται ήδη στο Μαρόκο.

Η εταιρεία προγραμμάτιζε να λανσάρει το χιτζάμπ, το οποίο καλύπτει μόνο το μαλλί της γυναίκας που το φοράει και όχι το πρόσωπο, σε 49 χώρες τον Μάρτιο.

Όμως, στη Γαλλία το ζήτημα του ντυσίματος των μουσουλμάνων γυναικών σε δημόσιους χώρες συχνά προκαλεί αντιπαραθέσεις.

«Αποφασίσαμε σε αυτή τη φάση να μην βάλουμε το προϊόν στη γαλλική αγορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρεία. Νωρίτερα είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η αρχική απόφαση της Decathlon ήταν «να κάνει δυνατή την άθληση για όλες τις γυναίκες του κόσμου».

Η εταιρεία πρόσθεσε πως δέχθηκε πάνω από 500 απειλητικά τηλεφωνήματα και mail, ενώ υπάλληλοι της στα καταστήματα δέχθηκαν ακόμα και απειλές για φυσική βία.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, η Ανιέ Μπιζίν, δήλωσε πως ενώ η πώληση ενός τέτοιου προϊόντος δεν απαγορεύεται στη Γαλλία, δείχνει «ένα όραμα για τις γυναίκες το οποίο δεν συμμερίζομαι. Θα προτιμούσα μία γαλλική εταιρεία να μην το προωθεί».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η εκπρόσωπος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, η Ορόρ Μπερζέ. Πρότεινε μάλιστα μποϊκοτάζ στη Decathlon.  «Η επιλογή μου σαν γυναίκα και σαν πολίτης της Γαλλίας είναι πλέον να μην  εμπιστεύομαι μία μάρκα που απομακρύνεται από τις αξίες μας».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια