Η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL αποδοκίμασε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών επειδή χρησιμοποίησε παρανόμως τηλεχειριζόμενες ιπτάμενες συσκευές (drone) για να ελέγξει αν οι πολίτες τηρούν το lockdown.

 

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί εξαιτίας της νέας έξαρσης Covid-19 στη χώρα.


Η CNIL (Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών) διευκρινίζει πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει στο υπουργείο να χρησιμοποιεί τηλεχειριζόμενες ιπτάμενες συσκευές με κάμερες που καταγράφουν εικόνες στις οποίες άνθρωποι μπορούν να ταυτοποιηθούν.

 

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε σε δήλωσή της πως ανακάλεσε στην τάξη το υπουργείο.

 

Στις 10 Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε οκτώ νέες περιοχές, αλλά τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι αντιδρούν στα νέα περιοριστικά μέτρα, των οποίων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα.

 

Μεταβαίνοντας στην πόλη Ταρμπ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έκανε λόγο για «δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα» απέναντι σε μια «επιδημία που δεν υποχωρεί αλλά ενισχύεται σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας».

 

«Η απόφαση οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό διευρυμένης εστίας σε οικογένεια στον νομό με στέλεχος της βρετανικής παραλλαγής του ιού».