Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει τη σχολή των ηγετών - Είχε φοιτήσει και ο ίδιος

Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει τη σχολή των ηγετών - Είχε φοιτήσει και ο ίδιος Facebook Twitter
EPA
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα σήμερα το κλείσιμο της École Nationale dAdministration, της ελίτ γαλλικής σχολής για τους ηγέτες της χώρας, όπου σπούδασε και ο ίδιος.

Γνωστή ως ENA, η σχολή υπήρξε το «φυτώριο» για τις προσωπικότητες που απαρτίζουν την κορυφαία δημόσια διοίκηση της Γαλλίας και την πορεία τους προς την εξουσία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τέσσερις Γάλλοι πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Εμανουέλ Μακρόν, έχουν περάσει από τη σχολή αυτή, όπως και δεκάδες υπουργοί και επιχειρηματίες.

Ιδρύθηκε από τον Στρατηγό Σαρλ ντε Γκόλ τον Οκτώβριο του 1945 με την προοπτική να σπάσει την ανώτερη τάξη στα ανώτερα κλιμάκια της Γαλλίας, να τερματίσει τον νεποτισμό και να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση πιο δημοκρατική.

Ωστόσο, αντίθετα, η σχολή έγινε συνώνυμο ενός ελιτίστικου βιογραφικού, απαραίτητου για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη. Εκεί βασίζεται και η σφοδρή κριτική περί ενθάρρυνσης μιας ενιαίας και κοινής ομαδικής σκέψης.

Η σχολή, της οποίας οι απόφοιτοι είναι γνωστοί ως énarques, αρχικά βρισκόταν στο Παρίσι αλλά μετακόμισε στο Στρασβούργο, αν και διατηρεί μια πανεπιστημιούπολη στην πρωτεύουσα.

Ενώ ο αριθμός των μαθητών από οικογένειες ανώτερης τάξης ήταν σε ποσοστό 45% στις δεκαετίες 1950 και '60, αυτό αυξήθηκε σε περίπου 70% μεταξύ του 2005 και 2014, ενώ εκείνοι από οικογένειες εργατικής τάξης μειώθηκαν στο 6% περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, η απόφαση του Μακρόν να κλείσει την ENA πυροδοτήθηκε και από το κίνημα διαμαρτυρίας των κίτρινων γιλέκων, που ξεκίνησε το 2018 και ενίσχυσε την αίσθηση ότι ηγέτες της χώρας δεν είχαν επαφή με τους απλούς Γάλλους πολίτες, ειδικά δε, με εκείνους που ζουν εκτός των πόλεων.

Την ημέρα της καταστροφικής φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, ο Μακρόν αναμενόταν να μιλήσει για το θέμα ωστόσο αναβλήθηκε η ομιλία του αλλά ο λόγος του διέρρευσε στον γαλλικό τύπο το 2019.

Σε αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος, έλεγε πως «Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και εθνικής αριστείας, πρέπει να επαναφέρουμε τους κανόνες πρόσληψης, σταδιοδρομίας και πρόσβασης στα ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας υπηρεσίας.

»Γι 'αυτό θα αλλάξουμε το σύστημα εκπαίδευσης, επιλογής και εξέλιξης της σταδιοδρομίας καταργώντας την ENA και πολλά άλλα ιδρύματα. Τα ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας υπηρεσίας μας αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας; Όχι» αναφέρει μεταξύ άλλων ο λόγος.

Ο στόχος του ντε Γκολ για ισότητα στη γαλλική τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ σύμφωνα με μία μελέτη του 2015 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, ανέφερε πως σύμφωνα με υπολογισμούς, «ο τρόπος πρόσληψης δεν έχει εκδημοκρατιστεί τα τελευταία 70 χρόνια» στη χώρα.

Κατέληξε δε, στο συμπέρασμα ότι το όνειρο των ιδρυτών της ENA δεν είχε υλοποιηθεί, ενώ παραδέχεται ότι ένα σημείο υπέρ της σχολής ήταν ότι ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε στο 45%.

Οι αξιωματούχοι της ENA επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι το κοινωνικοοικονομικό προφίλ της σχολής είναι καλύτερο από ό, τι σε μερικά από τα άλλα ελίτ ανώτατα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Peter Gumbel, ένας Βρετανός ακαδημαϊκός, ισχυρίστηκε ότι το σύστημα του grande école της Γαλλίας, και ειδικά της ENA, έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση μιας πνευματικά λαμπρής αλλά εξωπραγματικής κυρίαρχης ελίτ.

Αν και η σχολή έχει μερικούς αποφοίτους υψηλού προφίλ, η πλειοψηφία των αποφοίτων του, σύμφωνα με την ίδια την ΕΝΑ, «σε μεγάλο βαθμό- άγνωστο σε τι μέγεθος- οδηγεί σε μία χρήσιμη σταδιοδρομία στη δημόσια υπηρεσία (της χώρας) και δεν αναγνωρίζεται στις στερεότυπες εικόνες, που προσδίδονται στη σχολή».

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο τότε πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρντ Φιλίπ, πρότεινε να αντικατασταθεί από ένα «σχολείο δημόσιας διοίκησης».

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα νέο σχολείο θα είχε ως στόχο να προσελκύσει ένα μεγαλύτερο κοινωνικά, διαφορετικό φάσμα μαθητών.

Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ENA δίνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξετάσεις, συνήθως μετά την αποφοίτησή τους από ένα άλλο από τα grandes écoles της χώρας. ΟΙ εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν δοκίμια για το δημόσιο δίκαιο, τα οικονομικά, τον ρόλο των δημόσιων ιδρυμάτων στην κοινωνία και σωστή αντίληψη των δημόσιων οικονομικών.

Στην προφορική εξέταση περιλαμβάνονται ερωτήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή πολιτική. Μετά από ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές της ENA κατατάσσονται με βάση τα αποτελέσματά τους.

Το ακαδημαϊκό έτος είναι γνωστό ως «η προώθηση». Η βαθμολόγησή τους γίνεται από το 1 έως το 100. Στη συνέχεια τους ρωτούν, κατά σειρά βαθμολογίας τι δουλειά θέλουν να κάνουν.

Οι καλύτεροι φοιτητές συνήθως εντάσσονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Οικονομική Επιθεώρηση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εκείνοι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες εισέρχονται σε λιγότερο διάσημες θέσεις εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μεταξύ των πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή είναι εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν, ο Ζακ Σιράκ, ο Φρανσουά Ολάντ, οι πρωθυπουργοί Εντουάρντ Φιλίπ και ο Ζαν Καστέξ, ηγετικές μορφές στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και ηγέτες άλλων χωρών.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ