Γαλλία και Ιταλία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με μια ιστορική συνθήκη - Αλλάζει η ισορροπία ισχύος στην ΕΕ;

Γαλλία και Ιταλία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με μια ιστορική συνθήκη - Αλλάζει η ισορροπία ισχύος στην ΕΕ; Facebook Twitter
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντραγκι - Πηγή: Getty Images.
0

Μετά από χρόνια διπλωματικών εντάσεων, η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να υπογράψουν μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς τους σχέσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρώμη για να υπογράψει τη «γαλλο-ιταλική συνθήκη ενισχυμένης συνεργασίας» με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, αυτή η συνθήκη «θα προωθήσει τη σύγκλιση των γαλλικών και ιταλικών θέσεων, καθώς και τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, μεταναστευτικής πολιτικής, οικονομίας, εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού».

Η κίνηση θα έχει «σημαντική συμβολική αξία» σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια μετά το Brexit και την πολιτική μετάβαση στη Γερμανία, δήλωσε από την άλλη ιταλική κυβερνητική πηγή. Το σύμφωνο έχει επίσης στόχο να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή της ιταλικής κυβέρνησης.

Η νέα συνθήκη έρχεται σχεδόν 60 χρόνια μετά από μια γαλλο-γερμανική συνθήκη που υπογράφηκε από τους Αντενάουερ και Ντε Γκωλ δίνοντας σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και στην εξέλιξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε «γαλλογερμανικός» άξονας. Μπορεί όμως το νέο γαλλο-ιταλικό σύμφωνο να αναδιαμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο όπως ο γερμανογαλλικός πρόγονός της;

Η  «συνθήκη του Κυρινάλιου» όπως ανακοινώθηκε το όνομά της το 2017, έρχεται για να δώσει «ένα πιο σταθερό και φιλόδοξο πλαίσιο» στη γαλλο-ιταλική συνεργασία.

Αν και οι λεπτομέρειες του συμφώνου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα υπάρξουν 11 κεφάλαια που θα καλύπτουν πολλά διαφορετικά θέματα, από εσωτερικά όπως η νεολαία και η έρευνα μέχρι την ευρωπαϊκή συνοχή και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε η Ματίλντ Τσιούλα συντονίστρια του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.

«Οπότε, βασικά, πρόκειται για τη θεσμοθέτηση και τη δόμηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας», είπε η ειδικός. «Προφανώς, οι δύο χώρες συνεργάζονται για αρκετό καιρό, αλλά η γαλλο-ιταλική σχέση δεν είχε αυτό που είχε η γερμανογαλλική σχέση με τη συνθήκη των Ηλυσίων. Επομένως, νομίζω ότι πρόκειται για τη δόμηση της σχέσης και την προσπάθεια να ταιριάξουν σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας», το οποίο είναι «πολύ καθυστερημένο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ