Μετά την αποτυχία του ηγέτη του CDU, Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη προσπάθειά του να γίνει καγκελάριος, ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στη Μπούντεσταγκ έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σήμερα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και DPA.
Ο συνεπικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, δήλωσε ότι ο Φρίντριχ Μερτς σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στη Μπούντεσταγκ εντός της ημέρας. Ο Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα συμφώνησαν στην εσπευσμένη ψηφοφορία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της BILD, το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU του Μερτς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καλούν τους βουλευτές τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών, ενώ ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:15, ώρα Ελλάδος, ωστόσο καθυστέρησε.
Γερμανία: Απέτυχε να εκλεγεί ο Μερτς στην πρώτη ψηφοφορία
Ο Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας. Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδότησε την πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας που ένας εν αναμονή καγκελάριος απέτυχε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το αξίωμα.
Ο 69χρονος Μερτς, κέρδισε τις εκλογές τον Φεβρουάριο και συνεργάστηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο Μερτς χρειαζόταν 316 ψήφους στο 630μελές κοινοβούλιο της Γερμανίας. Όμως εξασφάλισε μόνο 310 στη μυστική ψηφοφορία, παρότι οι εταίροι του συνασπισμού διαθέτουν 328 έδρες.
Γερμανία: Τι προβλέπει ο κανονισμός μετά την αποτυχία Μερτς
Για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος στην καγκελαρία, πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Bundestag, δηλαδή το ήμισυ των μελών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο. Αυτή η πλειοψηφία αποκαλείται συχνά «πλειοψηφία καγκελαρίου».
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος. Η Bundestag έχει στη συνέχεια στη διάθεσή της 14 ημέρες για να εκλέξει έναν άλλο υποψήφιο για την καγκελαρία. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ψηφοφοριών που μπορούν να διεξαχθούν, αν και απαιτείται πάντα απόλυτη πλειοψηφία (Άρθρο 63, παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου).
Εάν και ο δεύτερος γύρος αποτύχει να αναδείξει καγκελάριο, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθεί άμεσα νέα ψηφοφορία. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται καγκελάριος.
Εάν ο εκλεγείς καγκελάριος εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή την πλειοψηφία των ψήφων των μελών της Bundestag, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος οφείλει να τον διορίσει εντός επτά ημερών από την εκλογή. Αν, ωστόσο, εξασφαλίσει μόνο σχετική πλειοψηφία (δηλαδή απλώς τις περισσότερες ψήφους), τότε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος έχει την επιλογή είτε να τον διορίσει εντός επτά ημερών είτε να διαλύσει τη Bundestag (Άρθρο 63, παράγραφος 4 του Θεμελιώδους Νόμου).