Φρικαλεότητες στην Αιθιοπία: «Βιάζουν κορίτσια από 8 ετών δημοσίως» - Μαρτυρίες από τον εμφύλιο στο Τιγκράι

Φρικαλεότητες στην Αιθιοπία: «Βιάζουν κορίτσια 8 ετών δημοσίως» - Μαρτυρίες από τον εμφύλιο στο Τιγκράι Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

«Ο βιασμός ξεκινά από 8 ετών και φτάνει έως και γυναίκες 72 ετών».  Με αυτά τα λόγια μία μοναχή από την Αιθιοπία, αυτόπτης μάρτυρας των φρικαλεοτήτων εν μέσω εμφυλίου πολέμου, μιλά στον Guardian για όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στο Τιγκράι

Σύμφωνα με την ίδια και πολλούς άλλους αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες στοχοποιούνται σκόπιμα, και βιάζονται ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. «Πολλές, πολλές έχουν βιαστεί. Όλα αυτά συνέβησαν τόσο γρήγορα», λέει η μοναχή που ζει στην πρωτεύουσα του Μεκελέ, και δεν κατονομάζεται από την βρετανική εφημερίδα για να προστατευτεί η ακεραιότητά της. 

«Είναι τόσο διαδεδομένοι (σ.σ οι βιασμοί), τους βλέπω παντού, χιλιάδες. Αυτός ο βιασμός γίνεται δημοσίως, μπροστά στις οικογένειές τους, στους συζύγους. Μπροστά σε όλους. Κόβουν τα πόδια και τα χέρια τους, με τον ίδιο πάντα τρόπο». 

Στα βόρεια της Αιθιοπίας, όπου κατοικούν 5,6 εκατομμύρια ανθρώπων, ο εμφύλιος πόλεμος πλήττει την περιοχή από τις 4 Νοεμβρίου που ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed, απέστειλε στρατό για να εκδιώξει την ισχυρή τοπική κυβέρνηση.  «Θέλω να πω στον κόσμο πως δεν πρέπει να περιμένει ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμα. Όλος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, να το καταδικάσει». 

Στα μέσα Απριλίου, αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία επιδεινώθηκε, άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως «όπλο πολέμου».

 

«Η πλειονότητα των βιασμών διαπράττονται από ένστολους», τόνισε οΜαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής γ.γ. της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται σε αυτή τη σύγκρουση ως όπλο πολέμου, ως ένα μέσο να ταπεινώνουν, να τρομοκρατούν και να προκαλέσουν τραύματα σε έναν ολόκληρο πληθυσμό», τόνισε ο Λόουκοκ.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των καταγγελιών που έχει λάβει η υπηρεσία αφορά ομαδικούς βιασμούς, με πολλούς άνδρες να επιτίθενται σε ένα θύμα, συνέχισε. «Σε κάποιες περιπτώσεις γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού επανειλημμένα στη διάρκεια πολλών ημερών. Κορίτσια έως και 8 ετών έχουν γίνει στόχος», δήλωσε ακόμη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ