Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει με το φυσικό αέριο- Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει με το φυσικό αέριο- Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Προσπάθεια της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ με το φυσικό αέριο κατήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι αναστέλλει τις παραδόσεις στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μονομερώς θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο για εκβιασμό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Δείχνει μία ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως παρόχου φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες- μέλη», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν. 

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ακόμη, σημειώνοντας ότι χώρες- μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικά σχέδια «για ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο» και έχουν συνεργαστεί με την Κομισιόν για τον συντονισμό. 

«Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για εναλλακτικές ροές, όπως και η συνεργασία της ίδιας με ηγέτες, για να διασφαλιστούν οι προμήθειες ενέργειας της Ευρώπης. 

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και πως υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς της χώρες που επηρεάζονται «από αυτή τη νέα πρόκληση». 

«Να γίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες»

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όπως ζητά η Μόσχα. 

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», ανακοίνωσε η εταιρεία. 

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία- το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας- σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής δήλωσε ότι Gazprom θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες». 

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας.

«Ο εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός» 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πετκόφ, έκανε λόγο για σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου, κάτι που ισοδυναμεί με εκβιασμό.

Η Βουλγαρία, δήλωσε ο Πετκόφ, επανεξετάζει όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Νωρίτερα σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε ότι η Σόφια έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει συμβολαίου που λήγει στα τέλη του χρόνου. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την τρυφερή σχέση του Αμερικανού προέδρου με την σύζυγό του, το μυστικό της επιτυχίας του μακροχρόνιου γάμου τους και τον δυναμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον Λευκό Οίκο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ