Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει με το φυσικό αέριο- Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει με το φυσικό αέριο- Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Προσπάθεια της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ με το φυσικό αέριο κατήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι αναστέλλει τις παραδόσεις στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μονομερώς θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο για εκβιασμό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Δείχνει μία ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως παρόχου φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες- μέλη», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν. 

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ακόμη, σημειώνοντας ότι χώρες- μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικά σχέδια «για ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο» και έχουν συνεργαστεί με την Κομισιόν για τον συντονισμό. 

«Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για εναλλακτικές ροές, όπως και η συνεργασία της ίδιας με ηγέτες, για να διασφαλιστούν οι προμήθειες ενέργειας της Ευρώπης. 

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και πως υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς της χώρες που επηρεάζονται «από αυτή τη νέα πρόκληση». 

«Να γίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες»

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όπως ζητά η Μόσχα. 

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», ανακοίνωσε η εταιρεία. 

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία- το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας- σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής δήλωσε ότι Gazprom θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες». 

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας.

«Ο εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός» 

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Κίριλ Πετκόφ, έκανε λόγο για σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου, κάτι που ισοδυναμεί με εκβιασμό.

Η Βουλγαρία, δήλωσε ο Πετκόφ, επανεξετάζει όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Νωρίτερα σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε ότι η Σόφια έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει συμβολαίου που λήγει στα τέλη του χρόνου. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM