Φόβοι για την τύχη του θρυλικού «Endurance»: Θα «εξαφανιστεί» αν δεν ανασυρθεί από τη θάλασσα, λέει αρχαιολόγος

Ναυάγιο Endurance Facebook Twitter
Φωτ: Video YouTube @ Evening Standard
0

Τους φόβους του σχετικά με τη μοίρα του ναυαγίου του θρυλικού πλοίου «Endurance», που βρέθηκε στην Ανταρκτική, 106 χρόνια μετά τη συντριβή του σε πάγο και τη βύθισή του, εξέφρασε Μένσουν Μπάουντ, επικεφαλής εξερεύνησης της αποστολής και αρχαιολόγος που το ανακάλυψε.

Το χαμένο πλοίο του Ερνεστ Σάκλετον, Endurance, θα «αποσυντεθεί» στο βυθό της Ανταρκτικής, αν δεν ανασυρθεί και συντηρηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το ερώτημα αν θα πρέπει να ανασυρθεί δεν έχει μια εύκολη απάντηση, καθώς ανακύπτουν νομικά και υλικοτεχνικά ζητήματα.

Ερωτηθείς σε εκδήλωση στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η δικηγορική εταιρεία BDB Pitmans, η οποία βοήθησε την αποστολή του, ο Μπάουντ είπε: «Υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις σχετικά με την ανέλκυση του πλοίου. Έχουμε μια σειρά από ιδέες σχετικά με αυτό το θέμα, και πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικογένεια Σάκλετον, στην οποία πολύ πιθανόν ανήκει το πλοίο, έχει δικές της απόψεις».

«Η ανέλκυσή του - πρέπει να σκεφτούμε τη συντήρησή του και τη διαδικασία αυτής, το ποιο μουσείο θα το αναλάβει- θα μπορούσε να διαρκέσει πάρα πολύ. Αλλά αν το αφήσουμε εκεί θα φθαρεί κάποια στιγμή».

Λίγο μετά την εύρεση του Endurance, η εγγονή του εξερευνητή, Αλεξάντρα Σάκλετον δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει στη θέση του.

Φόβοι για την τύχη του θρυλικού «Endurance»: Θα «εξαφανιστεί» αν δεν ανασυρθεί από τη θάλασσα, λέει αρχαιολόγος Facebook Twitter

Η ανακάλυψη του ναυαγίου ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, με την αποστολή εξερεύνησης να γράφει ιστορία.

Το Endurance βρέθηκε σε βάθος 3.000 μέτρων και τέσσερα μίλια νότια της θέσης που είχε καταγράψει ο καπετάνιος του πλοίου, Frank Worsley, από την ομάδα αναζήτησης Endurance22.

Το πλοίο ήταν σχεδόν το ίδιο όπως όταν φωτογραφήθηκε για τελευταία φορά από τον κινηματογραφιστή του Σάκλετον, Frank Hurley, το 1915. Τα κατάρτια είναι πεσμένα, τα ξάρτια είναι μπερδεμένα, αλλά το κύτος είναι γενικά συνεκτικό.

Ορισμένες ζημιές είναι εμφανείς στην πλώρη, πιθανώς εκεί όπου το πλοίο που κατέβαινε χτύπησε τον βυθό της θάλασσας. 

«Είναι όρθιο, περήφανο για τον βυθό, άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση», είχε πει τότε ο Μπάουντ στο BBC News.

Η σχετικά άθικτη εικόνα του Endurance δεν ήταν απροσδόκητη, δεδομένου του κρύου νερού και της έλλειψης ξυλοφάγων θαλάσσιων οργανισμών στη Θάλασσα Weddell που έχουν καταστρέψει ναυάγια αλλού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΑΔΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διεθνή / Τουρκία: Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο ποδόσφαιρο - Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πίστευαν αρκετοί φίλαθλοι, ότι διαιωνίζεται ένα σύστημα νεποτισμού και διαφθοράς στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM