Φιλιππίνες: Νέες απειλές Ντουτέρτε στους διακινητές ναρκωτικών - «Αν καταστρέφεις τη χώρα μου, θα σε σκοτώσω»

Φιλιππίνες: Νέες απειλές Ντουτέρτε στους διακινητές ναρκωτικών - «Αν καταστρέφεις τη χώρα μου, θα σε σκοτώσω» Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε επανέλαβε σήμερα την απειλή του να σκοτώσει τους διακινητές ναρκωτικών, αφού η αστυνομία κατέσχεσε 756 κιλά μεθαμφεταμίνες.

Το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντουτέρτε αποδεικνύει ότι η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας έχει αναχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση ναρκωτικών. Η αξία των ναρκωτικών αυτών εκτιμάται στα 5,1 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 89 εκατομμύρια ευρώ).

Η ποσότητα αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κατασχεθεί στις Φιλιππίνες από το 2016 όταν ο Ντουτέρτε εξαπέλυσε τον αιματηρό του πόλεμο κατά των ναρκωτικών. «Αν καταστρέφεις τη χώρα μου διακινώντας ναρκωτικά αξίας 5,1 δισεκ. πέσος (...) θα σε σκοτώσω», τόνισε ο Ντουτέρτε. Δεν εξήγησε από πού πιστεύεται ότι προήλθαν τα ναρκωτικά αυτά, όμως επεσήμανε ότι οι Φιλιππίνες αποτελούν διαμετακομιστικό κέντρο για μεξικανικά καρτέλ.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων επέκρινε με έντονους χαρακτηρισμούς και τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν την εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών. Ο ΟΗΕ σε έκθεσή του χθες Πέμπτη ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών εν μέσω «σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας» για την αστυνομία και έπειτα από την υποκίνηση ανώτερων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ο αριθμός των φερόμενων διακινητών ναρκωτικών που έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας από τον Ιούλιο του 2016 ανέρχεται σε 5.600. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αστυνομία προχωρά σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες υπόπτων, με τους αστυνομικούς να το διαψεύδουν και να διαβεβαιώνουν ότι ενεργούν πάντα ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM