Φιλιππίνες: Νέες απειλές Ντουτέρτε στους διακινητές ναρκωτικών - «Αν καταστρέφεις τη χώρα μου, θα σε σκοτώσω»

Φιλιππίνες: Νέες απειλές Ντουτέρτε στους διακινητές ναρκωτικών - «Αν καταστρέφεις τη χώρα μου, θα σε σκοτώσω» Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε επανέλαβε σήμερα την απειλή του να σκοτώσει τους διακινητές ναρκωτικών, αφού η αστυνομία κατέσχεσε 756 κιλά μεθαμφεταμίνες.

Το γεγονός σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντουτέρτε αποδεικνύει ότι η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας έχει αναχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση ναρκωτικών. Η αξία των ναρκωτικών αυτών εκτιμάται στα 5,1 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 89 εκατομμύρια ευρώ).

Η ποσότητα αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κατασχεθεί στις Φιλιππίνες από το 2016 όταν ο Ντουτέρτε εξαπέλυσε τον αιματηρό του πόλεμο κατά των ναρκωτικών. «Αν καταστρέφεις τη χώρα μου διακινώντας ναρκωτικά αξίας 5,1 δισεκ. πέσος (...) θα σε σκοτώσω», τόνισε ο Ντουτέρτε. Δεν εξήγησε από πού πιστεύεται ότι προήλθαν τα ναρκωτικά αυτά, όμως επεσήμανε ότι οι Φιλιππίνες αποτελούν διαμετακομιστικό κέντρο για μεξικανικά καρτέλ.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων επέκρινε με έντονους χαρακτηρισμούς και τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν την εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών. Ο ΟΗΕ σε έκθεσή του χθες Πέμπτη ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών εν μέσω «σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας» για την αστυνομία και έπειτα από την υποκίνηση ανώτερων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ο αριθμός των φερόμενων διακινητών ναρκωτικών που έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας από τον Ιούλιο του 2016 ανέρχεται σε 5.600. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αστυνομία προχωρά σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες υπόπτων, με τους αστυνομικούς να το διαψεύδουν και να διαβεβαιώνουν ότι ενεργούν πάντα ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM