Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού θα μολύνει «σχεδόν όλους» ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, Άντονι Φάουτσι.  

 

Ωστόσο, όσοι έχουν εμβολιαστεί «πολύ πιθανόν, με ορισμένες εξαιρέσεις, θα τα πάνε αρκετά καλά» και θα αποφύγουν τη νοσηλεία και τον θάνατο, τόνισε ο ειδικός μιλώντας διαδικτυακά στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Παράλληλα, ο Φάουτσι σε ακρόαση της Γερουσίας σημείωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 10 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τους εμβολιασμένους.

 

«Όσοι είναι ακόμα ανεμβολίαστοι θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος», είπε, αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η Όμικρον. «Παρόλο που είναι λιγότερο σοβαρή κατά περίπτωση, όταν ποσοτικά έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, ένα κλάσμα από αυτούς θα πεθάνει» πρόσθεσε.

 

Πότε θα μπορούμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

 

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με τον ιό οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται «στα πρόθυρα» μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία «θα είναι δυνατό να ζουν με τον ιό», εκτίμησε ο κορυφαίος επιδημιολόγος.

 

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε αυτό τον ιό», τόνισε ο Φάουτσι, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων κατά της Covid-19.

 

Όμως «καθώς η Όμικρον ανεβαίνει και κατεβαίνει», οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση «στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία», εξήγησε ο επιδημιολόγος.

 

«Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρά της τώρα», επεσήμανε ο Φάουτσι. Ωστόσο, ο επιδημιολόγος υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται αυτή την περίοδο σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα, 150.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19 και περισσότεροι από 1.200 πεθαίνουν λόγω της νόσου καθημερινά «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

 

Με πληροφορίες από Washington Post και ΑΠΕ-ΜΠΕ