Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ: Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο ταμείο άμυνας

Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ: Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο ταμείο άμυνας Facebook Twitter
0

Από όλους τους κλυδωνισμούς που έχει βιώσει η Ευρώπη τους τελευταίους τρεις μήνες, κανένας δεν είναι πιο σοβαρός από τη συνειδητοποίηση ότι ίσως πλέον δεν μπορεί να βασίζεται στην εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ. Παρά την προειδοποιητική στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη, λίγοι περίμεναν ένα σενάριο όπου Αμερικανός πρόεδρος θα ταπεινώνει δημόσια Ευρωπαίο ηγέτη, θα διακόπτει την ανταλλαγή πληροφοριών στη μέση πολέμου ή θα διαπραγματεύεται ειρήνη με τη Ρωσία αγνοώντας το Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το σοκ επιδεινώνεται από τη σκληρή αλήθεια: η Ευρώπη αδυνατεί να υπερασπιστεί μόνη της τα συμφέροντά της. Οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για μια ειρήνη που να περιλαμβάνει ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ακούγονται άδειες, καθώς ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία μπορούν να συγκροτήσουν αξιόπιστη ειρηνευτική δύναμη, πόσο μάλλον να υποκαταστήσουν την απώλεια αμερικανικών δυνατοτήτων, όπως η αεράμυνα και η συλλογή πληροφοριών.

Αν και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, και η Γερμανία προωθεί εξοπλιστικές επενδύσεις €1 τρισ., οι αριθμοί δεν αρκούν. Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ότι απαιτείται στόχος άνω του 3%. Και για τις πιο χρεωμένες χώρες, οι νέες δαπάνες δύσκολα χρηματοδοτούνται — ακόμα και με φτηνά ευρωπαϊκά δάνεια.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μια πρόταση από το think tank Bruegel προσφέρει ίσως τη μόνη ρεαλιστική λύση: ένα νέο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο ταμείο άμυνας, ανοιχτό σε όλα τα κράτη (εντός και εκτός ΕΕ), και θα χρηματοδοτεί εξοπλισμούς μέσω κοινής δανειοληψίας, με ευέλικτους όρους.

Η πρόταση είναι σημαντική γιατί:

  • Δεν ανήκει στην ΕΕ, αποφεύγοντας βέτο από χώρες όπως η Ουγγαρία και συμπεριλαμβάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εκτός Ένωσης.
  • Λειτουργεί ως "τράπεζα εξοπλισμών": αγοράζει όπλα για λογαριασμό των μελών, χωρίς οι αγορές να επιβαρύνουν άμεσα τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
  • Μειώνει τη γεωγραφική και πολιτική κατακερματισμένη αγορά άμυνας της Ευρώπης, όπου σήμερα υπάρχουν 12 διαφορετικά κύρια άρματα μάχης — την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν μόνο ένα.

Αν εφαρμοστεί, το σχέδιο θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογική αυτονομία, με στόχους την παραγωγή αεροσκαφών 5ης γενιάς, αντιαεροπορικών συστημάτων και βαρειών μεταγωγικών μέσων.

Η πρόκληση είναι πολιτική: το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση του με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση· η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να ξεπεράσουν ταμπού γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αλλά υπάρχει εναλλακτική; Αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει υπολογίσιμος γεωπολιτικός πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο, η απάντηση πρέπει να είναι «όχι». Το ερώτημα είναι αν ήδη είναι πολύ αργά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM