Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ: Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο ταμείο άμυνας

Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ: Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο ταμείο άμυνας Facebook Twitter
0

Από όλους τους κλυδωνισμούς που έχει βιώσει η Ευρώπη τους τελευταίους τρεις μήνες, κανένας δεν είναι πιο σοβαρός από τη συνειδητοποίηση ότι ίσως πλέον δεν μπορεί να βασίζεται στην εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ. Παρά την προειδοποιητική στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη, λίγοι περίμεναν ένα σενάριο όπου Αμερικανός πρόεδρος θα ταπεινώνει δημόσια Ευρωπαίο ηγέτη, θα διακόπτει την ανταλλαγή πληροφοριών στη μέση πολέμου ή θα διαπραγματεύεται ειρήνη με τη Ρωσία αγνοώντας το Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το σοκ επιδεινώνεται από τη σκληρή αλήθεια: η Ευρώπη αδυνατεί να υπερασπιστεί μόνη της τα συμφέροντά της. Οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για μια ειρήνη που να περιλαμβάνει ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ακούγονται άδειες, καθώς ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία μπορούν να συγκροτήσουν αξιόπιστη ειρηνευτική δύναμη, πόσο μάλλον να υποκαταστήσουν την απώλεια αμερικανικών δυνατοτήτων, όπως η αεράμυνα και η συλλογή πληροφοριών.

Αν και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, και η Γερμανία προωθεί εξοπλιστικές επενδύσεις €1 τρισ., οι αριθμοί δεν αρκούν. Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ότι απαιτείται στόχος άνω του 3%. Και για τις πιο χρεωμένες χώρες, οι νέες δαπάνες δύσκολα χρηματοδοτούνται — ακόμα και με φτηνά ευρωπαϊκά δάνεια.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μια πρόταση από το think tank Bruegel προσφέρει ίσως τη μόνη ρεαλιστική λύση: ένα νέο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο ταμείο άμυνας, ανοιχτό σε όλα τα κράτη (εντός και εκτός ΕΕ), και θα χρηματοδοτεί εξοπλισμούς μέσω κοινής δανειοληψίας, με ευέλικτους όρους.

Η πρόταση είναι σημαντική γιατί:

  • Δεν ανήκει στην ΕΕ, αποφεύγοντας βέτο από χώρες όπως η Ουγγαρία και συμπεριλαμβάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εκτός Ένωσης.
  • Λειτουργεί ως "τράπεζα εξοπλισμών": αγοράζει όπλα για λογαριασμό των μελών, χωρίς οι αγορές να επιβαρύνουν άμεσα τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
  • Μειώνει τη γεωγραφική και πολιτική κατακερματισμένη αγορά άμυνας της Ευρώπης, όπου σήμερα υπάρχουν 12 διαφορετικά κύρια άρματα μάχης — την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν μόνο ένα.

Αν εφαρμοστεί, το σχέδιο θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογική αυτονομία, με στόχους την παραγωγή αεροσκαφών 5ης γενιάς, αντιαεροπορικών συστημάτων και βαρειών μεταγωγικών μέσων.

Η πρόκληση είναι πολιτική: το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση του με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση· η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να ξεπεράσουν ταμπού γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αλλά υπάρχει εναλλακτική; Αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει υπολογίσιμος γεωπολιτικός πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο, η απάντηση πρέπει να είναι «όχι». Το ερώτημα είναι αν ήδη είναι πολύ αργά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM