Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανέλαβε καθήκοντα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Στη νέα θέση του και ο Σαρλ Μιισέλ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανέλαβε καθήκοντα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Στη νέα θέση του και ο Σαρλ Μιισέλ Facebook Twitter
0

Οι νέοι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών βρέθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για την ανάληψη των καθηκόντων της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή και του Βέλγου Σαρλ Μισέλ στο Συμβούλιο, υποσχόμενοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι δική μας ευθύνη να κληροδοτήσουμε μια πιο ισχυρή Ένωση από εκείνην που κληρονομήσαμε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, της νέας πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και του Σαρλ Μισέλ.

Η νέα Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κατά της κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου του Κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου, παραμονή ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Νταβίντ Σασόλι. Η διάδοχος του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε σε μια «νέα πράσινη συμφωνία» ως μία από τις προτεραιότητες της πενταετούς θητείας της.

Προτού αναλάβει τα καθήκοντά της, τάχθηκε υπέρ της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050 στην ΕΕ και μιας περαιτέρω ενίσχυσης του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 50% αν όχι στο 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έναντι -40% σήμερα.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν για μια οικογενειακή φωτογραφία και μια σύντομη τελετή στον Οίκο της ευρωπαϊκής ιστορίας για τα δέκα χρόνια από τη Συνθήκη της Λισαβόνας που μετέβαλε τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης, ιδιαίτερα με τη δημιουργία ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανέλαβε καθήκοντα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Στη νέα θέση του και ο Σαρλ Μιισέλ Facebook Twitter

«Είναι ένα καλό μέρος για να επανεκκινήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο... Το γεγονός ότι οι τέσσερις θεσμοί βρίσκονται μαζί εδώ σήμερα συμβολίζει μια νέα εποχή», υπογράμμισε ο Νταβίντ Σασόλι. «Είναι τώρα η ώρα να περάσουμε στη δράση» για να «μετατρέψουμε τις υποσχέσεις σε αποτελέσματα», στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ή την αύξηση του κόστους διαβίωσης, πρόσθεσε.

Η ανάληψη της ηγεσίας της Κομισιόν από την ντερ Λάιεν, πρώτη γυναίκα επικεφαλής του θεσμού αυτού, καθυστέρησε ένα μήνα λόγω της απόρριψης από το Κοινοβούλιο τριών υποψήφιων Επιτρόπων.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο από την πλευρά της για δέκα χρόνια «επιδιορθώσεων, αλλαγών εις βάθος» που πέρασε η ευρωπαϊκή ήπειρος αναφερόμενη ιδιαίτερα στην κρίση χρέους και στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. «Η προσδοκία μου ως πρόεδρος της ΕΚΤ και σε συντονισμό με τους τρεις συναδέλφους και φίλους μου, είναι προφανώς να περάσουμε από αυτή την εποχή των επιδιορθώσεων σε μια εποχή ανανέωσης και ελπίδας», είπε.

«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν πολλά από εμάς», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, προβάλλοντας «τον κοινό αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Οι πρόεδροι του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου παρέδωσαν έναν τόμο των συνθηκών στη νέα πρόεδρο της Επιτροπής ως θεματοφύλακά τους, προτού ηχήσει ο επίσημος ύμνος της ΕΕ, η Ωδή στη χαρά του Μπετόβεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM