Απειλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του και αναφερόμενος στο προσφυγικό. 

 

O Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως η χώρα του θα ανοίξει τον δρόμο για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν  στην Ευρώπη αν η Τουρκία δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στο ζήτημα των Σύρων προσφύγων που φιλοξενεί.  

 

Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη δημιουργήσει τη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειανατολική Συρία μαζί με τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όμως είναι έτοιμη να δράσει μόνη της αν χρειαστεί. 

 

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.