Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μία ακόμη επίθεση εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ, για τη διαχείριση των τελευταίων εξελίξεων με τους πρόσφυγες.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα ότι «πνίγει και πυροβολεί» πρόσφυγες, ενώ μάλιστα διεμήνυσε στους Έλληνες ότι μπορεί μια μέρα να βρεθούν σε ανάλογη θέση και να αναζητούν έλεος.


«Αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, πρέπει να υποστηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις που προτείνει η Τουρκία στη Συρία», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Καλούμε κυρίως την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες που φτάνουν στην περιοχή τους, με βάση την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», συμπλήρωσε.

 

«Πνίγουν και πυροβολούν πρόσφυγες»


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν έδειξε μια φωτογραφία που δείχνει να δίνεται βοήθεια σε Έλληνες που διέφυγαν από επιθέσεις των Ναζί και βρήκαν καταφύγιο στη Συρία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Ένα από αυτά τα αγόρια ή κορίτσια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία μπορεί να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Έλληνα πρωθυπουργού. Οι Έλληνες γείτονές μας, που προσπαθούν με κάθε μέσο να απαγορεύσουν την είσοδο των προσφύγων, πνίγοντάς τους στη θάλασσα ή πυροβολώντας και σκοτώνοντάς τους, δεν θα έπρεπε να ξεχνάνε ότι μια μέρα μπορεί να χρειαστούν το ίδιο έλεος», πρόσθεσε.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού συστήματος στη Συρία, με ένα νέο σύνταγμα- με βάση την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της χώρας- και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για μια δημοκρατική κυβέρνηση.


Παράλληλα, προειδοποίησε την Ευρώπη για την άνοδο της απειλής του φασισμού, σημειώνοντας ότι άλλη μια εισροή προσφύγων μπορεί να είναι «πραγματική καταστροφή», επειδή τα προηγούμενα παραδείγματα έχουν δείξει ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες τείνουν να επιτίθενται η μία στην άλλη κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσεων.


Με πληροφορίες από Daily Sabah, Anadolu