Ερντογάν: Αναγκαίες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία – «Προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο»

Ερντογάν: Αναγκαίες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία – «Προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» Facebook Twitter
0

Για «σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) επισήμανε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Συμβουλίου που παραθέτει το πρακτορείο Anadolu, ότι  «Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί συμμαχίες που πρέπει να γίνουν με κατανόηση συνεργασίας, και η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας ήταν ασυμβίβαστη και θα συνεχιστεί».

Στην ίδια διακήρυξη προαναγγέλλονται και στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα νότια σύνορά της με την Συρία, οι οποίες όπως αναφέρεται, δεν στοχεύουν την κυριαρχία των γειτόνων της, αλλά είναι απαραίτητες για την τουρκική ασφάλεια.

Η διακήρυξη της MGK ακολούθησε τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορά της για να επεκτείνει τις ασφαλείς ζώνες βάθους 30 χιλιομέτρων και να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές απειλές που περιέγραψε εκεί.

«Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα και στο μέλλον για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των γειτόνων μας», ανέφερε μετά από τρίωρη συνάντηση, υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Οποιεσδήποτε επιχειρήσεις αναμένεται να στοχεύουν στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει αρκετές εισβολές από το 2016, με στόχο κυρίως τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG).

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως όμοιο του PKK. Χαρακτηρίζει και τις δύο ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Το YPG αποτελεί βασικό στοιχείο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Κούρδων, στον οποίο βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Με πληροφορίες του Anadolu/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ