Ένταση στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας και πόλεμος ανακοινώσεων λόγω των εκλογών στη Βουλγαρία

Ένταση στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας και πόλεμος ανακοινώσεων λόγω των εκλογών στη Βουλγαρία Facebook Twitter
0

Τριβές στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας προκαλούν οι επικείμενες εκλογές στην Βουλγαρία, με αιχμηρές ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ των δυο χωρών. Η βουλγαρική πλευρά κατηγορεί την τουρκική για εμπλοκή στις εσωτερικές της υποθέσεις, ενώ η Άγκυρα μέμφεται την Σόφια ότι επιχειρεί να περιορίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων εν όψει εκλογών.


Ο πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε με αφορμή το κάλεσμα του υπουργού Εργασίας, Μεχμέτ Μουϊζένογλου, προς τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους που ζουν στην Τουρκία, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και να ψηφίσουν το κόμμα DOST της τουρκικής μειονότητας (ένα από τα δύο που συμμετέχουν στις εκλογές), που υποστηρίζεται από την Άγκυρα στις εκλογές της 26ης Μαρτίου.


Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «οι υποσχέσεις που δόθηκαν για "κίνητρα", προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές και οι ξεκάθαρες παραινέσεις για υποστήριξη συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, συνιστούν άμεση επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο».


Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Μουφτούογλου, από την πλευρά του, σύμφωνα με τα πρακτορεία Anadolu και ΒΤΑ, κάλεσε από την πλευρά του την Βουλγαρία «να σταματήσει τα μέτρα περιορισμού των πολιτικών δικαιωμάτων των εκπροσώπων των μειονοτήτων».


Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, έγιναν με αφορμή τις αλλαγές στον εκλογικό κώδικα της Βουλγαρίας, δια των οποίων θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στόχος της τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας είναι να παρεμποδίσει τους Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής που μένουν μόνιμα στην Τουρκία, να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.


Ταυτόχρονα, ο Μουφτούογλου χαρακτήρισε ως «αβάσιμες φήμες» τους ισχυρισμούς του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία παρέχει οικονομικά κίνητρα στους Βούλγαρους με τουρκική καταγωγή που ζουν στην Τουρκία, για να ψηφίσουν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Όπως είπε «η Τουρκία δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας χώρας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» από τον υπ. Άμυνας

Διεθνή / Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» - «Δεν θα φτάσετε στη Γάζα»

«Προς την αντισημίτρια Γκρέτα και τους φίλους της, το μήνυμα είναι σαφές: Γυρίστε πίσω, δεν θα φτάσετε στη Γάζα», λέει ο Ίσραελ Κατς - Πλησιάζουν την αποκλεισμένη περιοχή οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ