Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί - «Μάχη» για την πλειοψηφία στο Κογκρέσο

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικανοί - «Μάχη» για την πλειοψηφία στο Κογκρέσο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν χθες Δευτέρα τις τελευταίες τους προεκλογικές ομιλίες ενόψει των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών.

Πάνω από 43 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, αριθμός υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ. 

Οι Μπάιντεν και Τραμπ αντάλλαξαν σφοδρά φραστικά πυρά στις παράλληλες εκδηλώσεις στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας με τον δεύτερο να προσμένει τη νίκη της παράταξής του. Μια τέτοια νίκη θα ήταν ιδανικό εφαλτήριο για τον Τραμπ ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αισιόδοξος», αν και πλέον είναι μάλλον συμφιλιωμένος με την ιδέα πως η παράταξή του δεν θα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Αν κατορθωθεί αυτό, «θα είμαστε σε απίστευτη φόρμα», είπε χθες. Τόνισε πως οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με «ορισμένες από τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία μας», επισημαίνοντας πως και ο «υπόλοιπος κόσμος» θα παρακολουθήσει με προσοχή τη σημερινή εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Κατά προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης -αν και πολύ πιο οριακή- πλειοψηφία στη Γερουσία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, αν ο πρόεδρος Μπάιντεν χάσει και τα δύο σώματα θα πρέπει αναγκαστικά να στραφεί στα προεδρικά διατάγματα για να μπορεί να περνάει τα θέματα του, καθώς διακομματικές συμφωνίες μοιάζουν σχεδόν αδύνατες σε ένα τόσο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον. 

Ωστόσο, αν κρατήσουν οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία, τα πράγματα θα είναι ελαφρώς καλύτερα για τον ίδιο κυρίως αν καταφέρει και εξασφαλίσει δυο επιπλέον έδρες καθιστώντας τους δυο που προανέφερα μη απαραίτητους.

Σημειώνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μη γίνουν γνωστά παρά μόνο μέρες ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM