«Ρομπότ, σήκω πάνω». Ο 16χρονος Όσκαρ δίνει εντολή στον μηχανικό εξωσκελετό που φορά, να τον σηκώσει και να περπατήσουν μαζί, σαν ένα σώμα. 

 

Για να μετακινηθεί ως τώρα, ο Όσκαρ χρησιμοποιούσε αμαξίδιο, αλλά ο πατέρας του, Ζαν Λουί Κονστάνζα, σχεδίασε και κατασκεύασε έναν ρομποτικό σκελετό για να τον βοηθήσει να βαδίζει. Στον φακό, ο Όσκαρ ενεργοποιεί το εξωσκελετό, ορθώνεται από το κάθισμά του και περπατά σταθερά και με σιγουριά.

 

«Αυτό είναι καινούργιο για μένα γιατί στο παρελθόν, για να περπατήσω, έπρεπε να με υποβοηθούν», λέει ο έφηβος. 

 

Ο Ζαν Λουί, μηχανικός ρομποτικής, ίδρυσε την εταιρεία που κατασκευάζει αυτούς τους εξωσκελετούς, επιτρέποντας στους χρήστες τους να περπατούν όρθιοι για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα. «Ο γιος μου, μού είπε μια μέρα. Μπαμπά, είσαι μηχανικός. Γιατί δεν φτιάχνεις κάτι που θα μας επιτρέψει να περπατήσουμε;»

 

Ο Ζαν Λουί έπιασε αμέσως δουλειά και τώρα φορά στον γιο του ένα από αυτά τα ρομπότ. Προς το παρόν, ο εξωσκελετός είναι πολύ βαρύς και το μοντέλο πωλείται μόνο σε νοσοκομεία. Η τιμή του ανέρχεται στα 150.000 ευρώ και έχουν ήδη πωληθεί πάνω από δώδεκα τέτοια μηχανήματα. Ένας ατομικός εξωσκελετός θα πρέπει να ακόμα πιο ελαφρύς, λένε οι μηχανικοί της εταιρείας.

 

«Τώρα πια δεν χρειάζομαι βοήθεια και νιώθω ανεξάρτητος», σχολιάζει ο Όσκαρ.