Ένας πατέρας μηχανικός έφτιαξε ρομποτικό εξωσκελετό για να βοηθήσει τον γιο του να περπατήσει

Dad builds robotic exoskeleton to help son walk Facebook Twitter
0

«Ρομπότ, σήκω πάνω». Ο 16χρονος Όσκαρ δίνει εντολή στον μηχανικό εξωσκελετό που φορά, να τον σηκώσει και να περπατήσουν μαζί, σαν ένα σώμα. 

Για να μετακινηθεί ως τώρα, ο Όσκαρ χρησιμοποιούσε αμαξίδιο, αλλά ο πατέρας του, Ζαν Λουί Κονστάνζα, σχεδίασε και κατασκεύασε έναν ρομποτικό σκελετό για να τον βοηθήσει να βαδίζει. Στον φακό, ο Όσκαρ ενεργοποιεί το εξωσκελετό, ορθώνεται από το κάθισμά του και περπατά σταθερά και με σιγουριά.

«Αυτό είναι καινούργιο για μένα γιατί στο παρελθόν, για να περπατήσω, έπρεπε να με υποβοηθούν», λέει ο έφηβος. 

Ο Ζαν Λουί, μηχανικός ρομποτικής, ίδρυσε την εταιρεία που κατασκευάζει αυτούς τους εξωσκελετούς, επιτρέποντας στους χρήστες τους να περπατούν όρθιοι για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα. «Ο γιος μου, μού είπε μια μέρα. Μπαμπά, είσαι μηχανικός. Γιατί δεν φτιάχνεις κάτι που θα μας επιτρέψει να περπατήσουμε;»

Ο Ζαν Λουί έπιασε αμέσως δουλειά και τώρα φορά στον γιο του ένα από αυτά τα ρομπότ. Προς το παρόν, ο εξωσκελετός είναι πολύ βαρύς και το μοντέλο πωλείται μόνο σε νοσοκομεία. Η τιμή του ανέρχεται στα 150.000 ευρώ και έχουν ήδη πωληθεί πάνω από δώδεκα τέτοια μηχανήματα. Ένας ατομικός εξωσκελετός θα πρέπει να ακόμα πιο ελαφρύς, λένε οι μηχανικοί της εταιρείας.

«Τώρα πια δεν χρειάζομαι βοήθεια και νιώθω ανεξάρτητος», σχολιάζει ο Όσκαρ. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM