Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους για τον κορωνοϊού.

 

Το βήμα αυτό έρχεται μετά την αίτηση που είχαν καταθέσει η αμερικανική και η γερμανική εταιρεία στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν.

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών που έχουν ανακοινώσει οι δύο εταιρείες, το εμβόλιό τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

 

Η κατάθεση της αίτησης αποτελεί ορόσημο στην «κούρσα» για να προμηθευτεί ο κόσμος ένα λειτουργικό εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην πανδημία, δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν της BioNTech. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, για να επιτραπεί η γρήγορη διανομή, αν εγκριθεί το εμβόλιο, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για να ανακτηθεί ο φυσιολογικός ρυθμός ζωής», συμπλήρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας.

 

«Γνωρίζουμε από την αρχή αυτού του ταξιδιού ότι οι ασθενείς περιμένουμε, είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό μόλις μας το επιτρέψουν οι πιθανές αδειοδοτήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer.

 

Πέρα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι δύο εταιρείες έχουν κάνει παρόμοια αίτηση και στη βρετανική αρμόδια αρχή, ενώ το εμβόλιό τους είναι υπό αξιολόγηση και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Τη Δευτέρα η Moderna επίσης ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα έγκρισης υπό όρους στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Με πληροφορίες από Reuters, WSJ